Proffsen Svarar – Hanna Nyström

Månadens Proffsen svarar är Hanna Nyström, redaktionschef på tidningen Amelia, Sveriges mest lästa magasin för kvinnor. 

Hur hamnade du på den positionen du är idag?

Jag är i grunden nyhetsjournalist och gick journalistutbildningen på Göteborgs universitet. Jag tog examen 2004 och har jobbat både på lokaltidning, kvällstidning och dagstidning med nyheter. Jag var nyhetschef på Metro innan jag tog klivet över till magasinsvärlden. Idag jobbar jag som redaktionschef på Amelia, som är ett livstilsmagasin för kvinnor. Att vara redaktionschef innebär att jag planerar innehållet i tidningen och leder redaktionsarbetet. Jag ser till att planera för kommande nummer både på lång sikt och kort sikt samt ser till att leda det dagliga arbetet och se till att produktionen flyter på. 

Tre egenskaper hos dig själv som din arbetsgivare värdesätter högt?

  1. Att våga ta beslut. Beslut kan man alltid ändra på i efterhand men det är viktigt att våga ta beslutet så att man kommer vidare. 
  2. Att vara effektiv. 
  3. Att vara nyfiken. På den du intervjuar, din omvärld och din målgrupp. 

Vad skulle du ge för råd för någon som är ny inom branschen?

Jag ska vara ärlig och säga att det är en väldigt tuff bransch och man får vara beredd på stora utmaningar. Men det finns alltid jobb om man är duktig. Det viktigaste är att man verkligen gör det man tycker är kul, för det man tycker är kul har man en tendens att bli riktigt bra på. Men om jag ska ge ett konkret tips så är det att nischa sig i sin journalistik. Just nu är klimatreportrar något som behövs. Samtidigt ska man inte ha en alldeles för snäv nisch, var nyfiken på vad som sker i världen!

Vad ser du mest fram emot just nu?

Jag tycker det är väldigt spännande att följa den digitala utvecklingen. Vilken typ av journalistik klarar sig bäst i det digitala landskapet och hur lyckas vi ta betalt för bra journalistik?

Vad ger dig energi i höstmörkret?

Jag får energi när jag får respons på innehållet genom läsar- och lyssnarkontakt. Privat så får jag ny energi av att julpynta. Det är viktigt att få tillföra lite ljus i mörkret och mysstämning hemma.