PROFFSEN SVARAR – DANIEL LEGUE

Månadens proffs är ingen mindre än Daniel Legue, ansvarig utgivare och redaktionschef på SVT Nyheter i Uppsala. Med sig i bagaget har han många år inom branschen på tidningar såsom Aftonbladet och Upsala Nya Tidning. Läs om Daniels karriärtips och hur vägen sett ut från Uppsala universitet till där han är idag!

Hur hamnade du på den position du har just nu?
Jag pluggade i Uppsala, på den tiden fanns inte den omfattande MKV-utbildning som det finns idag, men jag plockade ihop min egen filosofie kandidat som innehöll bland annat medie- och kommunikation, skriftlig framställning och statsvetenskap. Samtidigt började jag frilansa på UNT (Uppsala Nya Tidning) och Aftonbladet. Sedan fick jag en fast tjänst på UNT där jag jobbade som reporter på sporten och allmänna, vilket vidare ledde till att jag blev webbredaktör och därefter sportchef. Det var innan jag sa upp mig för tre år sedan och började på SVT i Stockholm. Sedan drygt ett år tillbaka är jag redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter i Uppsala.

Vad är det bästa med att arbeta inom public service?
Att inte behöva jaga klick eller sensation, men även att vi ständigt har höga krav på oss vilket gör oss bättre hela tiden.

Vad hade du gett dig själv för råd som ny i branschen?
Lyssna, försök och prova allt. När du hittar just din drivkraft eller lust så är du en bra bit på väg.

Tre egenskaper du inte skulle klarat dig utan i arbetslivet?
Nyfikenhet, inställning och inte minst en hyfsat positiv attityd.

Favoritlåt just nu?
En låt? Omöjligt. En artist? Omöjligt… Men just nu är det mycket Veronica Maggio och Lars Winnerbäck som spelas.