Månadens Medievetare: Jakob Merlenius

_

Faktaruta:

Namn: Jakob Merlenius.

Ålder: Fyller 24 i sommar.

Vad pluggar du? MKV B denna termin.

När började du plugga? Började plugga HT16, läst Företagsekonomi A/B/C, MKV A samt distanskurser inom bland annat marknadskommunikation och projektledning.

Månadens Medievetare har tidigare varit med och drivit projekt som Anders Wall-föreläsningen, varit marknadsföringsansvarig för Kontaktdagarna, planerat Uppsalaekonomernas julfest, ingått i projektgruppen för deras ännu större vårbal, samt hunnit med att vara både recce och fadder. Idag är vi stolta över att kunna kalla honom för Uppsala Medievetares alldeles egna ordförande. En sann glädjespridare och en riktig doer. Månadens Medievetare är ingen mindre än Jakob Merlenius.

Av: Elin Olsson

Det är sent en onsdagseftermiddag, en av de första riktigt varma vårdagarna i Uppsala. Ett möte med föreningens styrelse och samtliga utskott är precis avslutat. Jakob, jag och vice ordförande för Näringslivsutskottet Rasmus, slår oss ner för en pratstund.

Jakob berättar att han började sina universitetsstudier i Uppsala hösten 2016. Då var det kurser inom företagsekonomi som stod högt på listan. Under denna tid var han engagerad i ett flertal projekt genom Uppsalaekonomerna, där hans intresse för ideellt engagemang bara fortsatte att växa. När Jakob sedan började plugga medie- och kommunikationsvetenskap kändes det således naturligt för honom att börja engagera sig för Uppsala Medievetare. När möjligheten uppkom att söka till föreningens ordförandepost ville han utmana sig själv. En ordföranderoll tyckte han kändes som en bra grej att ha med i bagaget, men framförallt att det skulle vara extremt kul.

Under höststämman 2018 blev Jakob vald till föreningens ordförande. Idag beskriver han sin roll som lite av en allt-i-allo.

”Jag får vara med lite grann i allting. Min uppgift är att ha en överblick över vad som händer i föreningen och att alla utskott får den stöttning och finansiella medel som behövs för att driva utskotten framåt.”

Vidare berättar han att representation också är en stor del, att vara med på event tillsammans med andra föreningar, samt att inneha ett nära samarbete med Uppsala Studentkårs samhällsvetenskapliga sektion. Jakob förklarar också att det är en hel del administrativt jobb som inte alltid syns utåt, som exempelvis att skriva mallar, stadgar och att planera möten. Han berättar sedan med ett stort leende att föreningen just nu är i en fas där det händer väldigt mycket.

”Vi är i en fas där vi verkligen kan forma föreningen tillsammans. Utifrån mitt perspektiv och den roll jag besitter så vill jag etablera en struktur som gör att vi kan växa ännu mer. Exempelvis så har vi omorganiserat styrelsen för att vi lättare ska kunna ta beslut.

Till hösten är hans plan att läsa medie- och kommunikationsvetenskap C. Det innebär att han efter det har fullföljt sin kandidatexamen och redo för arbetslivet. Men han berättar att han även går i tankar om att ta sina studier till nästa steg och eventuellt läsa masterutbildningen ‘’Management, kommunikation och IT’’.

När vi frågar honom vad hans framtidsplaner är efter utbildningen funderar han länge.

”Det må låta lite klyschigt men det känns som att man i vår bransch konstant pushar folk till någon form av konsumtionshets. Jag hade därför gärna velat jobba med kommunikation inom hållbarhet, där man istället påverkar folk till något bättre.”

Vi imponeras både jag och Rasmus av Jakobs stora driv och engagemang. I slutet av pratstunden får vi höra att en dröm också hade varit att få jobba på Patriksson Communication, vilka är riktade mot modebranschen. Och vi kan båda intyga att vi inte det minsta tvivlar på att Jakob kommer att lyckas med precis vad han vill.

Fem snabba:

Stocken eller Snerikes? Stocken

Instagram stories eller Snapchat stories? Instagram Stories

Inspark eller valborg? Valborg

Ringa eller maila? Maila

SVT eller TV4? TV4