Månadens Medievetare: Erik Wallmark

Namn: ​Erik Wallmark

Ålder: ​22

Gör: Jobbar heltid som stationschef på Studentradion

Studier: Har pluggat MKV i två år, just nu studieuppehåll

Efter två års studier inom MKV jobbar Erik nu heltid som stationschef på Studentradion och sänder dessutom radioprogrammet Kolla Kolla med medsändaren Clara. Men vad är det egentligen inom radio som intresserar honom som mest och vad vill han göra i framtiden? Låt oss presentera månadens Medievetare – Erik Wallmark! 

Det är terminens första dag, Ekonomikum är fullt av både nya och gamla studenter. I källaren hittar jag tillslut till radiorummet. Musik spelas på låg volym, en stor världskarta och färgglada posters täcker väggarna, på skrivborden som står längs väggarna i rummet ligger papper och böcker utspridda. Framför ett av skrivborden sitter Erik Wallmark, stationschef för Studentradion. 

Intervjun avbryts av ringsignalen från en fast telefon som står på fönsterbrädan. Det är P4 Uppland som ringer, efter ett kort samtal och med en burk trocadero i handen börjar Erik berätta om hur han som yngre drömde om att bli sportjournalist. I takt med att intresset för sport och skrivande avtog växte intresset för något annat. Han bestämde sig för att flytta från Stockholms innerstad till Uppsala. Detta för att börja på det då helt nystartade MKV. 

Två år senare jobbar han idag heltid som stationschef på studentradion. Han började sakta att intressera sig för radio redan första terminen under A-kursen då den dåvarande stationschefen Oscar Kranberg kom till en föreläsning och informerade om föreningen. 

  • Jag blev nyfiken och beslutade mig för att gå radioutbildningen med en kompis, berättar Erik. 

Radioutbildningen ledde till en roll som redaktör där hans uppgift var att kvalitetsgranska program. Efter en tid blev han tillfrågad att ta över som stationschef.

  • Det var sommar och programmets tredje termin av fria kurser väntade, jag tänkte läsa lingvistik men valde ganska spontant att tacka ja. 

När sommaren tagit slut började alltså arbetet som stationschef. Måndag till fredag är Erik den främsta kontakten för de som sänder. Han fungerar som en slags ansvaring utgivare och ska finnas där för frågor. Han lägger till att han också försöker se till att alla har det bra.

  • Det viktigaste är att alla trivs, det man gör på arbetet är nästan sekundärt.  

Utöver att vara ytterst ansvarig för stationen sänder han också radioprogrammet Kolla Kolla med sin medsändare Klara. I programmet recenserar och pratar de om udda fakta relaterade till film och tv-serier. Ibland riktar de in sig på nischade teman som städprogram eller hur graviditet poträtteras. Andra gånger pratar de om saker som skillnaden mellan regissörers filmsstilar. 

En av de saker Erik tycker är roligast med att sända radio är att försöka anpassa sig och prata på ett sätt som tilltalar en större publik än enbart de mest insatta. Att sända programmet tillåter honom att arbeta kreativt och se projektet gå från en idé till färdig produkt. Erik berättar vidare att han uppskattar radioformatet och den effekt det kan ge att klippa och klistra med ljud. 

Arbetet på Studentradion tillåter honom att få en inblick i hur medieproduktion ser ut i praktiken. Det är tydligt hur bra hans trivs. Han berättar att det nästan är en surrealistisk känsla att själv kunna skapa ett program, på riktigt. På frågan om vem som inspirerar honom funderar han ett tag innan han utbrister Paul Thomas Anderson. 

  • Jag vill vara honom, jag vill ha hans hjärna. Han skriver och regisserar helt otroliga filmer!. 

I framtiden drömmer Erik om att jobbba med film eller tv i Sverige eller kanske USA. Just nu befinner han sig dock i en lite lugnare period. Han berättar att flickvännen är bortrest i Mexico några veckor och att han spenderar mer tid än vanligt hemma, ofta kollandes på någon film. På frågan om vad han helst spenderar sitt CSN på svarar han att han framförallt köper kläder, ost och oliver (helst de stora, gröna och urkärnade). 

Till alla nya MKV-studenters är Eriks främsta tips att söka sig till en förening. 

  • För den som vill börja engagera sig inom Studentradion är en roll som redaktör de enklaste steget in, rekommenderar Erik.

Till de som istället vill drömma sig bort från plugget någon timmar rekommenderar han filmerna Punch drunk love, Stop making sense och Being there. Såvida inte filmer lockar, varför inte slå på radion, Studentradion 98,9!

3 snabba

  • Stocken eller Snerikes? Snerikes
  • Kaffe eller te? Kaffe
  • SVT eller TV4? SVT 
  • P1 eller P3? P1 (Enbart eftersom att P3 lagt ner favoritprogrammet PP3)