MÅNADENS MEDIEVETARE – DARIA SPITZA

Av: Johanna Villa

Faktaruta:

Namn: Daria Spitza

Ålder: 23

Började plugga: Hösten 2018 – Kandidatprogrammet i Media, kommunikation och journalistik.

Pluggar just nu: Journalistisktspåret på mkv

Driver: kultmagasin.se

 Månadens Medievetare Daria Spitza blev nominerad av våra medlemmar, och det är verkligen inte svårt att förstå varför! Hon startade och driver onlinemagasinet ”KULT” tillsammans med sina vänner; magasinet lanserades i januari och är redan en succé. 

Innan Daria började skapa ”KULT” jobbade hon som skribent för ”Festivalrykten”, ett magasin som tyvärr la ner i slutet av förra året. Det stoppade inte Daria, hon ville fortsätta skriva och började spåna efter nya arbetsplatser, magasin eller tidningar som passade just hennes intressen. Men det var inte många.  ”Och då tänkte jag att jag väl får jag starta eget då.” skrattar Daria. 

Frågorna som Daria så dtällde sig var  ”vad finns inte i den svenska mediesfären? Vad kan det finnas intresse av? Och vad brukar jag själv vilja läsa som jag måste vända mig till i engelska medier för? Svaret var ett utrymme som lägger fokus på ungdomskultur!”. Det fanns helt enkelt en lucka bland medierna som magasinet skulle täcka: ett samlat forum med konst, musik, kultur, samhällsdebatterande texter och allt däremellan. 

”Jag var noga med att jag ville använda ett annat format än vad medier i dagsläget. Det skulle vara öppet för personer som inte är fasta skribenter.” betonar Daria, ”En plats som är inbjudande för alla. Den ska bryta mot den ofta väldigt elitistiska mediesfären, där oftast bara en vis typ av person kommer till tals.”

Det är inte många som bestämmer sig för att förverkliga sina idéer, men Daria är en av de få. Hon pitchade konceptet till sina vänner. Det första mötet skedde i Darias kök i oktober förra året. Hon hade bakat morotskaka, hon var lite nervös. Ifall det inte skulle gå bra med mötet kunde de iallafall äta lite kaka. Oron visade sig onödig. De satte igång med att jobba med det som skulle komma att bi ”KULT” direkt.

Daria uppfyller rollen som chefredaktör för ”KULT”. Det innebär många olika uppgifter, vissa av dem har hon reden erfarenhet av från sina tidigare jobb inom mediebranschen. Som skribent på ”Festivalrykten” lärde hon sig mycket om de inre funktionerna på ett onlinemagasin. Men det hon har lärt sig mest igenom var tiden som frilansande fotograf, vilket hon var i tre år innan ”KULT”. ”Jag lärde mig att organisera, styra upp större projekt och involvera flera personer i samma projekt. Även själva tänket kring hur man når ut och marknadsför sig lärde jag mig. Det är mycket viktigt som fotograf!” Som det visar sig är alla dessa kunskaper viktiga som chefredaktör också!

Med ”KULT” jobbar Daria med någonting hon verkligen brinner för, en dröm de flesta har, men det finns även mörka sidor, någonting hon har lärt sig under processen : ”Det är inte riktigt sant att om man jobbar med det man tycker är roligt jobbar man inte en dag i sitt liv. Man jobbar hela tiden om man jobbar med det man tycker är kul.”

Men det är såklart inte det enda som Daria har lärt sig igenom magasinet, det finns fler positiva aspekter som hon berättar om: ”Att se mig själv klara av så mycket saker som jag aldrig trodde att jag skulle klara av. Det går! Det har varit så upplyftande att testa så många saker och se att det går bara bra. Min personliga utveckling har varit så stor med det hela. Det är det häftigaste någonsin, att jag lyckades ta det här från det lilla, lilla fröet jag fick som idé till att det nu ligger där uppe, att se det existera.”

”Jag blir så otroligt varm i själen av interaktionen som har uppstått med det här. Vi har fått in väldigt mycket. Allt ifrån insändare, foton, dikter, krönikor. Det är väldigt mycket positiv feedback. Den förhoppningen jag knappt ens vågade ha har blivit sann!”

När Daria får frågan om det är någonting hon vill testa i framtiden blir hon tyst och tänker ett slag. ”Just nu har jag nog uppnått så mycket jag ville göra, som jag inte aktivt tänkte att jag skulle göra. Jag har fortfarande inte riktigt landat i magasinet än.” 

Hon blir tyst igen och tänker ytterligare lite på framtiden. ”Jag trivs jättebra i redaktörsrollen. Jag skulle nog gärna jobbat med tryck i framtiden, också för jag själv älskar att ha något fysiskt framför mig.”

Som sista fråga måste Daria svara på om hur hon spenderar sitt CSN. Det krävs ingen betänketid: ”Upplevelser! 150 procent!”.

Fyra snabba!

Kaffe eller te? Kaffe

SVT eller TV4? SVT

Arla eller Oatly? Oatly

DN eller Aftonbladet? DN