Uppsala Medievetare

VEM HAR BOTT HÄR?

av: Ellen Palmbäck

I vår studentstad har studenterna regelbundet bytts ut sen 1477. Uppsala har huserat utbytesstudenter, kungar, Nobelpristagare, dina favoritskådespelare, släktingar och politiker (du gillar och hatar). Missade du Allt ljus på Uppsala i november, eller behöver du bara något att göra när julen är över och i väntan på ett i alla fall tvåsiffrigt veckoligt intag av solljus? Look no further! Jag har besökt konstiga databaser och återvändsgränder på internet för att hitta vilka och var universitets kära alumner har bott. (Med “bott” i bred bemärkelse). Nu presenterar jag därför en “vem har bott här”-rundtur i vår allas stad. Med tillhörande karta, såklart!

1.

Vem? Carl XVI Gustaf

Var? Luthagsesplanaden 12b

Först ut är Carl Gustaf Folke Hubertus, Carl XVI Gustaf, vår kung! Kungen påbörjade sina studier i Uppsala den 2a september 1968, nästan på dagen 5 år innan han (den 15e september 1973) blir kung. Han skrev då in sig vid Stockholms nation. Kungen bodde (lite bättre än oss andra) på 118 kvadratmeter på Luthagsesplanaden 12b. Våningen delades med rumskamrater och en hushållerska som serverade lunch och hjälpte till på andra sätt där det behövdes. Är man kung (eller kronprins) så är man.

2.

Vem: Betty Pettersson

Var: Svartbäcksgatan 37, Kyrkogårdsgatan 23, Övre Slottsgatan 15

Betty Pettersson! Den första kvinnliga studenten i Uppsala, och i Sverige. Den 27 februari 1872 skrev hon in sig vid universitetet, och vid Gotlands nation. Huvudämnena i hennes fil. kand blev nyeuropeisk lingvistik och modern litteratur, som hon tog 1875. Utöver det läste hon filosofi, latin, nordiska språk, kemi, matematik, zoologi, botanik och historia. Under hennes år i Uppsala bodde hon på flera adresser. Hösten 1872 till våren 1873 på Svartbäcksgatan 37, hösten 1873 till våren 1874 vid Kyrkogårdsgatan 23 och hösten 1874 till våren 1875 vid Övre Slottsgatan 15 (granne med Fröding!). Dessutom är Gotlands nations pub, Bettys pub, uppkallad efter henne.

3.

Vem: Alva Myrdal

Var: S:t Larsgatan 11

Alva Myrdal, svensk politiker, statsråd, diplomat och vinnare av Nobels fredspris. Alva föddes i Uppsala och flyttade tillbaka hit för att plugga efter att ha bott med familjen i bland annat Stockholm och Eskilstuna. Hon var inskriven vid den filosofiska fakulteten och pluggade här från (den 6e maj) 1932 till våren 1937. Hon var också (som den andra fredspristagaren nämnd i denna artikel) inskriven vid Uplands nation. Inte Q1 dock… Som några andra som kommer nämnas framöver är Myrdals adresser tydligen hemligstämplade. Därav att hon får bo på Uplands nation.

4.

Vem? Fredrik Lindström

Var? S:t Larsgatan 4

Innan Fredrik Lindström satte sig bakom bordet i På spåret bodde han här! En annan anonym f.d student som jag därför väljer att bosätta i Snerikes lokaler. Eftersom det är hans favoritnation, där han fortfarande kan dyka upp på sittningar om man har tur. Det var Fredrik som tyckte och gjorde så att man skiljde på Snerikes spex- och teaterförening. Sjukt. Han har en fil. kand i litteraturvetenskap, idé- och lärdomshistoria och nordiska språk. Dessutom har han en påbörjad doktorsavhandling om mälardalsdialekter.

5.

Vem? August Strindberg

Var? Övre Slottsgatan 22

En av landets största författare, August Strindberg, pluggade i Uppsala. Han studerade här i en termin 1867, åkte till Stockholm för att sen komma tillbaka hit 1870 och stanna tills 1872. Då avbröt han sin Uppsalakarriär utan att ta någon examen. Här bodde han i en vindsvåning på Övre Slottsgatan 22.

6.

Vem? Gustaf Fröding

Var: Övre Slottsgatan 13

Några meter ifrån Strindbergs vindsvåning bodde en annan författare (med lite bättre kvinnosyn), Gustaf Fröding! Han kom till staden 1880 för att plugga och bodde i ett gårdshus på Övre Slottsgatan 13. Han tog ingen examen, och lämnade staden efter 4 år. Han är dessutom begravd på Uppsala gamla kyrkogård, och Värmlands Nation har tagit på sig ansvaret att ta hand om Frödings grav för all framtid. Fint.

7.

Vem? Karin Boye

Var? S:t Olofsgatan 2

En annan författare som pluggat vid universitetet är Karin Boye. Hon pluggade 1921-1926 och bodde då på Järnbrogatan 2 (nuvarande S:t Olofsgatan 2). Under studietiden pluggade hon grekiska, nordiska språk och litteraturhistoria. Hon var ordförande i den kvinnliga studentföreningen och skrev i studenttidningen Ergo. Dessutom debuterade hon med hennes första diktsamlingar under hennes Uppsalatid. Molnet (1922), Gömda land (1924) och Härdarna (1927). 1925 höll hon ett uppmärksammat tal “Tal till mannen” vid studentkårens vårfest. Slutligen har hon givit namn till ett bibliotek i Engelska parken. Länge leve.

8.

Vem: Åsa Linderborg

Var: Thunbergsvägen 3A

Åsa Linderborg är före detta kulturchef på Aftonbladet, författare, kulturskribent och journalist. Lindeborg flyttade till Uppsala för att bli svensk- och historielärare, efter avrådan att inte satsa på journalistik. Hon började med att plugga litteraturvetenskap och nordiska språk, och bytte sen till historia. Som hon sen fick sin fil. kand och dessutom doktorerade i 2001. Avhandlingen hon doktorerade med hette “Socialdemokratin skriver historia: historieskrivning som ideologisk makt”. Adressen! Historikum! Ni vet varför.

9.

Vem: Dag Hammarskjöld

Var: Slottet

Inte Micke P, men nästan. Den riktiga Dag Hammarskjöld flyttade till Uppsala 1907 när hans pappa (Hjalmar Hammarskjöld) blev landshövding i Uppsala län. Då flyttade familjen in i Uppsala slott(!). Efter att han tog studenten 1923 fortsatte han plugga i Uppsala, och då vid universitetet. 1925 tog han sin första fil. kand i romanska språk, praktisk filosofi och nationalekonomi. 1929 blev han förste kurator på Uplands nation, och 1930 tog han sin andra fil. kand – i juridik. Idag är han begravd vid Gamla kyrkogården.

10.

Vem: Hedda Stiernstedt

Var: Drottninggatan 11

Strindberg och Kungen i all ära. Hedda Stiernstedt pluggade retorik och litteraturvetenskap i Uppsala innan hon satsade på skådespelarkarriären. Dessutom var hon engagerad i Stockholms nations marsspex. Även hon anonym. Därav adress. Ni vet det här nu.   

11.

Vem: Petter (Alexis Askergren)

Var: Drottninggatan 11

Ännu en Stocken-king! Petter Alexis Askergren pluggade konsthistoria i Uppsala, och var under sin tid här inskriven vid Stockholms nation. 

12.

Vem? Tove Lifvendahl

Var? Trädgårdsgatan 9

Tove Lifvendahl är politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och författare. Hon pluggade i Uppsala 1993 till 2000. Under hennes år pluggade hon svenska, historia och litteraturvetenskap. Efter hennes 7 år vid universitetet har hon en fil. kand i historia, litteraturvetenskap och nordiska språk. Under hennes studietid var hon engagerad vid GH nation som lunchkock. Adressen är nationen, eftersom… ja.

13.

Vem? Tage Danielsson

Var? Trädgårdsgatan 15

Hasses kompis Tage pluggade i Uppsala och skrev in sig 1949. På grund av sin spenderade tid på ÖG får han den adressen. I Östgöta nation var han engagerad i deras spex (och satte upp ett som hette “Gustav Hasa eller Glid i natt eller I fara i Mora”). Dessutom var han med i Juvenalorden, ett ordenssällskap vid universitetet. Det grundades 1907 och håller bland annat i spex. Orden är bara öppen för män att gå med i, så ni fyra UMV-killar kan ju göra ert bästa och återkoppla till oss andra. Dessutom är ordens medlemmar hemliga, men några namn är (utöver Tage) Mikael Tornving och Björn von Sydow. Förlåt för att jag exposar er men allt det här finns faktiskt att läsa på Wikipediasidan. Om du inte redan visste det är det också på grund av Tage Danielsson som ÖGs pub heter just Tages Källare.

14.

Vem? Gustav VI Adolf

Var? Östra Ågatan 51

Artikelns sista person och andra kunglighet som pluggat i Uppsala är Gustav VI Adolf, nuvarande kungens farfar. Han bodde på Östra Ågatan 51, i Svanfeldska huset. Våningen är 234(!) kvadratmeter stor med utsikt över Fyrisån och slottet och designades för att vara kronprinsens studentbostad. Nu är våningen renoverad och har diskmaskin, vinkyl och induktionshäll, som kronprinsen inte hade under sin tid. Om man har några miljoner över kan man buda och bo bättre än vad han gjorde.

Det var hela gänget! Hoppas att rundturen satt fint! Hoppas också på att mer information om universitets kvinnliga alumner görs tillgängligt i framtiden. Antalet manliga vs kvinnliga alumner som finns listade är skrattretande. Hade varit uppfriskande. Alltid kul att avsluta en artikel i moll. PoK.

KONTAKTA OSS

Vill du komma i kontakt med tidningen?
Detta gör du enklast genom att maila

tidningeneris@uppsalamedievetare.se