Uppsala Medievetare

Eris årskrönika 2023: Året i UMV

av: Noah Stenström

Nytt år, nya möjligheter och dags att lämna becksvarta 2023 bakom oss. Men först en sista titt i backspegeln. För vad hände egentligen i föreningen Uppsala Medievetare under 2023? Året har på många sätt gått till historien som det mest händelserika; med oväntade beslut, nya rekord och en konkurs runt hörnet.

Snudd på konkurs

Vi backar tillbaka ett år till när idrottsutskottet nästan satte föreningen i konkurs. Härvan började med en efterlängtad skidresa till Åre. Allt var klart för avfärd när fler än hälften av alla intresseanmälda valde att hoppa av. Där stod föreningen med en nota på 80.000 kr och en sprucken budget. I väntan på besked om avbokningsvillkoren från Skistar rådde det tryckt stämning mellan utskottet och styrelsen. Lyckligtvis löstes allt i sista stund av före detta ordförande Elias.

Killarnas Gap Year

Höstens inspark hade temat sabbatsår och det blev verkligen männens Gap Year 2023. De ärofyllda sex priserna, däribland “Årets recce” och “Årets fadder”, kammades nämligen hem av fem killar. Det kan tyckas märkligt eftersom en klar majoritet av deltagarna var tjejer. En kvalitativ feministisk studie får gärna undersöka fenomenet. Min vilda gissning är att snubbarna som vanligt fick för mycket plats och att ribban för dem ligger extremt lågt i Umv. Eller var det så att den lilla klick killar faktiskt var mycket roligare, ansvarstagande och värdiga utmärkelserna? Svårt att tro. Tidigare år har priserna delats upp i en kvinnlig och manlig kategori, som det i vanlig ordning görs på galor och idrottstävlingar, men inte i Umv. Märkligt. Vi som är så PK.

Historisk avstängning

På höstens inspark sattes även ett nytt rekord i “Årets avstängning”. Ingen statyett man ställer på bokhyllan kanske, eller en utmärkelse som borde uppmärksammas. Men denna gång var exceptionell. För första gången någonsin har en person nämligen brutit mot alla(!) Umvs insparksregler, och de är många. Alkoholhets, reccefridsbrott och ett skämt som landade fel är bara några punkter vederbörande gjorde sig skyldig till. Beteendet ledde till omedelbar avstängning- utan förvarning, vilket är praxis. Enligt uppgifter var dock övertrampen i mildaste grad. På sin höjd kanske likvärdiga med vad som brukar ske på en helt normal inspark hos ekonomerna. Har hört att den ska vara kul!

Den (o)demokratiska föreningen

Umvs höststämma bjöd på ett historisk högt deltagande. För första gången fylldes de flesta utskott och rekord i antal röstberättigade sattes. Den stora uppslutningen är glädjande för demokratin, men bakom kulisserna har föreningen medvetet tystat personer som velat engagera sig. Censuren är ett allvarligt brott mot yttrandefriheten.

Vi tar det från början: Kampen om ordförandeposten stod innan höststämman mellan två kandidater, där den ena bedrev en valkampanj på Instagram för att nå ut med vad denne ville förändra i föreningen. Tydligen uppskattades inte engagemanget av styrelsen som blockerade kontot @umvkampanj2023 via föreningens officiella Instagram @uppsalamedievetare helt utan grunder. Detta togs upp på stämman, och en vän av demokrati kan tycka att det då ska besvaras av föreningen. De ville inte kommentera ställningstagandet.

För att anknyta till TV4 Sportens populära inslag “Kanon och Kalkon” får det historiska deltagandet på höststämman bli “Årets kanon” medan föreningens censur bli “Årets kalkon”. Våra branschkolleger hade sannolikt cancellat hela Umv om det läckte… Sorry.

Kritiserade förändringar

Jag vill avsluta där jag började- med idrotts- och hälsoutskottet. IdHu har länge haft en tradition av att skapa egna marknadsföringsvideor för sina event på Instagramkontot @umvidrott. Året 2023 blev kanalens död. Det nytillträdda ordföranderiet har uppmanat utskottet att ta ned kontot. Beslutet har bemötts med kritik från utskottet själva eftersom en formell röstning om kontots framtid ej genomfördes. Förklaringen från ordföranderiets sida är att all marknadsföring enbart ska gå via marknadsföringsutskottet.

Det paradoxala i frågan är att kontot skapades som en motreaktion av föreningens nedprioritering av idrottsrelaterad marknadsföring, där viktig info många gånger missats. Vi får hoppas att 2024 blir året då idrott blir mer prioriterat. Det började sisådär med ett inställt event i sista sekund.

KONTAKTA OSS

Vill du komma i kontakt med tidningen?
Detta gör du enklast genom att maila

tidningeneris@uppsalamedievetare.se