Uppsala Medievetare

Den stora Fotbollsfesten

av: Igor Ahlbaum

Terminslutet närmar sig med stormsteg och veckorna efter Valborg har bjudit på riktig sommarkänsla här i Uppsala. Nu när vi går in i juni månad innebär det sommarlov, eller i alla fall uppehåll från studier för oss studenter. Men strunta i skitsnacket nu. Alla vet ju att årets sommar endast handlar om en sak:

Fotbolls-EM 2024.

I år står Tyskland som värdland för det 17e Europamästerskapet i fotboll och landet är i full förberedelse för att välkomna fotbollsfans från hela Europa till en sommar fylld av dramatik, spänning och oförglömliga ögonblick. 

 

Mellan den 14e Juni till den 14e juli kommer 24 nationer göra upp om den prestigefyllda EM bucklan.

Tyvärr är inte Sverige med i EM men ́vi kommer ändå kunna få njuta av 51 matcher på 10 arenor i 10 städer runt om i hela Tyskland. Städer som Berlin, Munchen och Hamburg kommer att förvandlas till pulserande folkfester. 

 

Stora fotbollsmästerskap på sommaren brukar inte bara vara en fest för fotbollsfans utan även en hyllning till sportens förmåga att förena människor över gränser och kulturer. Oavsett om du följer dramatiken från en solig uteservering, samlas med vänner och familj, eller har lyckan att bevittna matcherna live på plats, är det dags att dra på sig landslagströjan och låta sig svepas med av EM-febern.

Även om man inte kollar på matcherna kommer mästerskapet leda till kraftigt ökad turism, framförallt i Tyskland, men även svenska uteserveringar kommer fyllas av öltörstande sommarnjutare. 

 

Så låt mig guida er genom EU-djungeln med fördjupad information om laget, mina åsikter samt en intervju med en stor fotbollsfantast.

Mästerskapet kommer bestå av 6 grupper med fyra lag i varje grupp. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till slutspel tillsammans med de 4 bästa 3 orna. 

Sedan spelas åttondel, kvart, semi och slutligen den stora finalen i Berlin den 14 Juli då vi får svaret på vilka som är Europas bästa fotbollsnation.

 

Vi börjar direkt med grupp A:

 

Grupp A

Schweiz

Skottland

Tyskland

Ungern

 

Generellt om gruppen: 

Pressen ligger på värdnationen Tyskland som bör vinna denna grupp men det blir ingen enkel grupp med Schweiz, Ungern och Skottland. De kommer spela defensivt med starka kollektiv som kan ställa till med stora problem. I övrigt blir detta en jämn och hård grupp.

 

Min Gissning i grupp A:

 

Tyskland

Schweiz

Ungern  (Går vidare till Åttondelsfinal som en av de fyra bästa 3 orna. 

Skottland

Kort om lagen:

Schweiz: Stark men föråldrad trupp, spelar ingen modern och attraktiv fotboll. Torskar sällan mot dåliga lag men vinner sällan mot bra lag, som exempelvis Tyskland. Shaqiri, Xhaka, och Manchester City- stjärnan Akanji kommer behöva vara bra för att bära laget hela vägen. Schweiz har många bra individuella spelare men laget saknar ofta hunger och mästerskapsskalle. 

 

EM ÖDE: Kvartsfinal

Nyckelspelare Manuel Akanji (Manchester City)

 

Scotland, Första EM slutspelet för Skottland och på pappret bör de vara chanslösa i denna grupp. Men länder från de brittiska öarna brukar prestera bra i mästerskap och Skottland såg bra ut under kvalspelet. Laget har ändå ett par Premier League spelare och många unga spelare med bra potential. Skottland kan definitivt skrälla men jag tror framgången får vänta i några år till för detta spännande lag.

 

Nyckelspelare: Scott Mctominay

EM ÖDE: Gruppspel

 

Tyskland: Värdnationen! Överlägsen trupp i denna grupp. Här kryllar det av världsspelare på varje position. Dortmunds Nicklas Fulkrug har visat sig vara de stora matchernas match och förväntas göra många mål i detta EM. Även Kai Havertz har steppat upp på senaste tiden och så har de veteranen Thomas Muller som är trädet som aldrig slutar blomma. Jag unnar Muller och Tyskland en vinst i detta mästerskap och jag tror de kommer gå långt.

 

EM ÖDE: Semifinal

Nyckelspelare: Toni Kroos (Real madrid)

 

Ungern: En underskattad uppstickar nation i detta EM med ett ärligt starkt kollektiv. Ungern vann bland annat sin kvalgrupp och kan mycket ta poäng från Tyskland med sin starka defensiv.  Laget har imponerat senaste året då de har slagit England, Italien. Laget kan mycket väl ta sig vidare från denna grupp.

 

EM ÖDE: Åttondelsfinal

Nyckelspelare: Dominik Szobozzlai (Liverpool)

 

Grupp B

Albanien

Italien

Kroatien

Spanien

 

Generellt om gruppen: 

 

Dödens grupp och stackars Albanien. Detta kommer att bli en stormakts kamp mellan Kroatien, Spanien och Italien. En vinst i denna grupp kan få stor betydelse för motstånd i den kommande åttondelsfinalen. 

 

Min tippning

1    Kroatien

2    Spanien

3     Italien (Tar sig inte vidare till åttondelsfinal)

4     Albanien

 

Kort om lagen:

 

Albanien: EM:s svagaste lag i EM: svåraste grupp. Albanien lär bli poänglösa, frågan är ens om de kommer göra ett enda mål under detta mästerskap?

 

Nyckelspelare: Ingen

EM ÖDE: Gruppspel

 

Italien är de regerande Europamästarna och brukar vara ett lag som vill vara med och slåss i toppen, däremot är truppen sämre än på länge och laget har haft svårt med generationsväxlingen. De kom bara tvåa i sin relativt lätta kvalgrupp och behöver höja sig flera nivåer för att ta sig vidare ur denna grupp. 

 

Nyckelspelare Nicolo Barella (INTER)

EM ÖDE Gruppspel

 

Kroatien: Alltid svårbedömda men laget är oftast bra i mästerskap. De vinner denna grupp, sen får vi se hur långt det bär. En gammal trupp som är på väg ner, men spelare som Modric, Kramaric och Kovacic håller fortfarande hög klass. Laget kommer vinna på sin rutin. 

 

Nyckelspelare: Luka Modric (Real Madrid)

EM ÖDE: Kvartsfinal, men detta lag kan överraska. 

 

Spanien: Här kan vi snacka om återväxt. Gavi, Pedri, Yamal är alla födda 2002 eller senare och spelar redan i Barcelona. De unga spelarna lovar en fantastisk framtid men denna starka och nya trupp saknar rutin i mästerskapssammanhang. Mittfältsgeneralen Rodri kommer behöva dra ett tungt lass med kidsen runt omkring sig för att Spanien ska nå hela vägen.

 

Nyckelspelare: Rodri (Manchester City)

EM ÖDE: Semifinal

 

Grupp C

 

England

Danmark

Serbien

Slovenien

 

Min Tippning i gruppen

 

England

Danmark

Serbien (Går vidare som 1 av de 4 bästa 3 orna)

Slovenien

 

Generellt om gruppen:

 

England kommer att krossa i denna grupp och vinna alla gruppspelsmatcher. Där bakom blir det jämnt om andraplatsen.

 

England: Överlägsna! Världens bästa lag på pappret. Bara den stora pressen av favoritskapet kan förstöra. Laget har varit nära för många gånger och därför är det tillslut dags för England att vinna. Laget har EM:s snyggaste fotbollspelare i Jude Bellingham och världens bästa målgörare i Harry Kane. Finns det något som ska hindra dem?

 

Nyckelspelare: Så många, men jag tror Declan Rice kommer att vara en nyckelspelare på det defensiva mittfältet.

EM ÖDE: FINAL

 

Danmark: Vår nordiska granne i väst, Danmark har sprungit ifrån Sverige ordentligt och är det enda laget från norden som är med i detta mästerskap. Ett underhållande och piggt lag som kommer att bli spännande att följa i sommar.

 

Nyckelspelare: Christian Eriksen ( Manchester United) Central Mittfältare)

EM ÖDE Åttondelsfinal

 

Serbien: Glöm inte bort Serbien. Ett riktigt tråkigt och defensivt lag men med starka anfallare och med en bra laginsats har de stora chanser på att ta en slutspelsplats.

 

Nyckelspelare Aleksandar Mitrovic (AL hilal) Anfallare

EM ÖDE: Åttondelsfinal

 

Slovenien: Har ingen chans i gruppen men blir inte lika stor slagpåse som Albanien och kommer förmodligen ta någon poäng. Men med en av världens bästa målvakter finns alltid hoppet.

 

Nyckelspelare: Jan Oblak (Atletico Madrid) Målvakt

EM ÖDE: Gruppspel

 

 

Grupp D

 

Frankrike

Österrike

Nederländerna

Polen

 

Generellt om gruppen:

En mycket stark och jämn grupp. Inget lag är självklart vidare, men Frankrike och Nederländerna är starkaste på pappret och anses vara favoriter. 

 

Min tippning

Frankrike

Nederländerna

Polen (Tar sig vidare till åttondelsfinal)

Österrike

 

Kort om lagen

 

Frankrike: Otroligt bra trupp precis som England. Laget har för mycket offensiv spets för att misslyckas. Har flera av världens bästa spelare i truppen. Mbappe, Griezmann och Tchoameni är några exempel. Kan världens bästa fotbollsspelare Kylian Mbappe bära laget till ett tredje EM-guld?

 

Nyckelspelare Kylian Mbappe

 

EM ÖDE: Semifinal/Final

 

Nederländerna:  Ett riktigt starkt lag med Van Dijk som fanbärare. Stabilitet i alla lagdelar och laget har inte samma förväntningar som Frankrike vilket kan gynna laget i denna grupp.

 

EM ÖDE: Kvartsfinal

Nyckelspelare: Virgil Van Dijk

 

Österrike: Stabilt lag, men överraskar sällan. Slaktade Sverige och har goda chanser till avancemang. Det hänger på bra lagsamarbete.

 

EM ÖDE: Gruppspel

Nyckelspelare: David Alaba

 

Polen: För Polen kommer det att hänga på anfallaren Robert Lewandowski. Det är han som ska stå för allt framåt i Polen. Målvakten Szczesny brukar vara bra i mästerskapet. Däremellan finns det inte mycket att hämta. Laget har problem med återväxten.

 

EM ÖDE: Åttondelsfinal

 

Grupp E

Ukraina

Slovakien

Belgien

Rumänien

 

Generellt om gruppen:

En mycket svag och tråkig grupp. Jag tror att Ukraina skrällar och vinner denna grupp. Se upp för dem i EM! Nu känns det pinsamt att Sverige inte är med. Belgien tar sig nog också vidare utan större problem. Slovakien och Rumänien är mest statister i denna grupp.

 

Min tippning:

 

Ukraina

Belgien

Slovakien

Rumänien

 

Kort om lagen:

 

Belgien: Om Kevin de Bruyne får vara skadefri kan Belgien gå längre än vad man tror nu när pressen är lägre än för några år sedan. När han väl får lira är han en av världens bästa spelare. Jeremy Doku är en av mästerskapets mest underhållande spelare och är ett konstant hot mot motståndarna från sin vänsterkantsposition. Återigen ett föråldrat lag som lider av dålig återväxt.

 

Nyckelspelare: Kevin De bruyne

EM ÖDE: Åttondelsfinal

 

Rumänien:  Inga kommentarer, ointressant fotbollslag, kommer inte att gå vidare från denna grupp.

 

Slovakien : Det kvittar lika dåligt som Rumänien. Matchen mot Rumänien kommer att bli ett av detta EM:s bästa sömnpiller. Totalt ointressanta fotbollslag. Chanslösa i denna turnering.

 

Ukraina:  Skrällar och vinner gruppen och kommer göra sin krigsdrabbade nation stolta. Jag tror starkt på Ukraina i detta mästerskap!

 

Nyckelspelare.: Oleksandr Zintjenko (Arsenal FC)

EM ÖDE: Skrällar till Kvartsfinal, kanske semifinal

 

Grupp F

Georgien

Portugal

Turkiet

Tjeckien

 

Generellt om gruppen:

Väldigt ojämn grupp där Portugal kommer att krossa allt motstånd. Georgien är en väldigt liten fotbollsnation men är farligare än vad många tror.

 

Min tippning:

Portugal

Tjeckien

Turkiet (Tar sig vidare till åttondelsfinal)

Georgien

 

Kort om lagen:

 

Portugal:  Ett av världens bästa lag på pappret.. Rafael Leao är en av världens bästa dribblare och tillsammans med bollgenier som Bruno Fernandes och Bernardo Silva kommer de skapa mardrömmar för försvarsspelarna. Superstjärnan Cristiano Ronaldo fyller 40 nästa år och har tappat en del av sin snabbhet och explosivitet men är fortfarande en av världens bästa avslutare. Kan de gå hela vägen?

 

Nyckelspelare: Cristiano Ronaldo (Al Nasser)

EM ÖDE: Semifinal/Final

 

Georgien: Tar sig kanske vidare, såg bra ut mot Sverige. Första EM för Georgien. Chivitja Kvaratschelia måste skapa chanser och spela på topp för chans mot avancemang

 

Nyckelspelare: Chivitja Kvaratschelia (Napoli)

Em öde: Gruppspel

 

Tjeckien: Inte så dåliga som man tror, och bör ta sig vidare från denna grupp. Tjeckien kommer dock vara chanslösa mot Portugal.

 

Nyckelspelare: Patrik Schick (Bayer Leverkusen)

EM ÖDE. Åttondelsfinal

 

Turkiet:  Näst bäst trupp i denna grupp, dock brukar laget ha det svårt att få till det defensivt. Så en tredje plats blir det för Turkiet i denna grupp.

 

Nyckelspelare: Emre Can  (Borussia dortmund)

 

EM öde: Tar sig vidare till åttondelsfinal med nöd och näppe

 

 

 

Intervju med Elvis Forsberg Liem

Fakta om Elvis

 

Ålder 22

Födelseort: Stuvsta

Pluggar: Media och kommunikation

Favoritlag: Barcelona

Favoritspelare: Xavi

Fotbollserfarenheter: Spelat fotboll från 5 års ålder. 

Klubbar Stuvsta inter 2007-2013

             Älvsjö.  2013-2019

            Nuvarande klubb: MKV City 2022-

Bästa EM-minne Spanien vinner, Busquets efterkaka 2012. 

 

5 snabba om EM spelare

 

Zidane/Cruyff 

Kane/Lewandowski.

Ramos/Van dijk.

Mbappe/Robben 

Casillas/Buffon. 

 

Hur känns det att Sverige inte är med? Kommer du kolla ändå? Har du någon annan favorit?

 

Jag kommer kolla men det hade varit en annan grej. Man saknar Granqvist finlir. Men jag älskar fotboll så jag måste kolla. Självklart håller jag på Spanien för att många Barcelonalirare spelar där. Georgien spelar sin första turnering i ledning av Kvaratchschiella och det kommer bli väldigt roligt att se. Vad som än händer hoppas jag inte att England vinner.

 

Vilka tippar du att vinna mästerskapet och varför? 

 

3 favoriter

Frankrike: Mbappe, behöver ingen ytterligare förklaring 

England:  kanske, starkast trupp i helhet, gyllene generation.

Portugal: För Igor ber till alla gudar för Ronaldos skull

 

Finns det någon dark horse/ skräll?

 

 Österrike

 

Österrike kommer in med bra form krossade Sverige i kvalet, vilket inte säger jättemycket. Österrike har under det senaste året spelat jämnt med Belgien och vunnit mot Italien.

 

Spelare att hålla kolla på i EM enligt Elvis

 

Lamine Yamal från Barcelona fyller 17 år dagen före finalen, född 07. Spaniens yngsta målgörare någonsin med utomjordisk teknik. Detta blir en kille att hålla koll på, inte bara för framtiden, utan redan detta mästerskap, han kommer vara en mardröm för alla lag med sina snabba fötter på Spaniens högerkant.

 

Florian Wirtz från Tyskland, 21 år gammal/Ung men redan skyttekung i oslagbara Bayer Leverkusen. Kanske den viktigaste pusselbiten i hemma nationens guldbagge.

 

Sist men absolut inte minst

Den sista spelaren som jag vill lyfta fram är en spelare som har mer än dubbelt så många följare som Kim Kardashian på Instagram. Han är också en veteran i dessa sammanhang som är äldre än de tidigare nämnda småbarnen tillsammans. Detta blir förmodligen det sista EM-mästerskapet för 39-åriga Cristiano Ronaldo. Ronaldo spelade sitt första EM 2004 3 år innan Lamine Yamal var född och otroligt nog kan dessa två generationer mötas i sommar. Ronaldo har tidigare vunnit i EM, men nog finns det lite krut kvar i gubben. 

 

Slutligen min tippning

 

Vinnare: England

 

Skyttekung: Harry Kane

 

Bästa spelare: Rodri

 

Det var allt från mig och Elvis och vi önskar er en riktigt härlig sommar med massor av fotbollsyra!

 

KONTAKTA OSS

Vill du komma i kontakt med tidningen?
Detta gör du enklast genom att maila

tidningeneris@uppsalamedievetare.se