Uppsala Medievetare

Låtarna som får Uppsala att komma till liv

av: Edward Nilsson

Välkommen hem är inte bara andra halvan av sloganen som stort möter en vid Uppsalas centralstation, utan även namnet på lokala hiphopgruppen Labyrints megahit. Uppsala är födelseplatsen och odlingsmarken för flertalet välkända artister, däribland Sveriges popdrottning Veronica Maggio, nationellt erkända rapparen Dani-M och tidigare nämnda Labyrint, som är en barndomsfavorit. Hedervärt, levande och stundtals deprimerande men grundat belyser de sina mest älskade delar av staden i diverse låtar och texter. Därför blev det min, en korkad Stockholmares, hjälpande hand genom att lära känna staden jag nu behövde kalla hem.

Ignoransen och den självcentrerade bilden som kommer med att vara född 08a bubblar alltid upp, oavsett hur mycket man än önskar att man vore bättre än så. För i just Labyrints låt Välkommen hem (en hyllning TILL UPPSALA) nämns både fiske i Länna och Årsta som delar de känner anknytning till. För dessa referenser startade såklart en alarmklocka i huvudet, för vad konstigt att referera till platser i Stockholm i en hyllningslåt till Uppsala? Men alarmklockan ringde tyvärr inte nog länge för att förstå att dessa platser såklart existerar i Uppsala, helt separat från huvudstadens förorter.

Några klockor ringde ganska snabbt medan andra tog ett bra tag. Fyrisån var platsen som jag först kände “aha!”  kring. Det blev fort mittpunkten och riktmärket som jag orienterade mig efter. För att veta hur man tar sig fram utan att regelbundet behöva pinsamt plocka upp mobilen och söka upp nästa adress på google maps. 

“Vilken sida av Fyrisån är man på och var längs med den?” är en extremt användbar tumregel. Samma sak med “Var fan har jag Domkyrkan?”.

 För att även om Fyrisån starkt förknippas med Uppsala, så förstår man inte hur central den är för allt som sker och finns. “Meckar upp vid Fyrisån” (Välkommen hem) eller “Jag satt vid Fyrisån och döda tid” (17 år) kanske inte är den målande romantik som man önskar för att beskriva det unika vattendrag som löper genom stadens ytterkanter och hjärta. Men faktum är att även om vattnet i ån är rätt äckligt, så är miljön runt omkring vacker, lugnande och mysig. Alltså finns det ändå något otroligt älskvärt i det. Jag kan inte rekommendera att bada i den (pratar av egen erfarenhet) av rent nöje. Att höra ljudet av vattnet som forsar och strömmar medan man sitter på ett av stadens alla uteserveringar, parkbänkar eller caféer som ligger precis bredvid kan jag dock absolut stå för. Fyrisån kanske inte är världens mest glamorösa eller aktiva del, men nog fan är den viktig, för att jag tycker att man kanske inte behöver göra så mycket mer än att döda tid ibland.

Fyrisån, Domkyrkan, urgamla campus och caféer kring stadskärnan är kanske de delar man ser mest som inflyttad student, men det finns så mycket mer om man bara kollar lite utanför en cykeltur på tio minuter.

Texten i låtar som Sómmartider i Stenhagen av Dani M, Välkommen hem och 17 år av Veronica Maggio kanske inte ger världens mest glamorösa eller positiva bild av staden som dessa artister kallar hem. För framförallt Dani M och killarna från Labyrint beskriver ett utanförskap, dålig behandling av polisen och en slags separation från de studenter som ockuperar en stor del av stadens dags- och nattliv. Samtidigt beskriver de att de hittat en egen gemenskap i förorterna, särskild från det som vi kanske ser som “Uppsala”.

Dessutom, om man själv kommer från en klassisk söderförort långt ut på tunnelbanelinjen, med funkishyresrätter och höghus med plåtfasader som länge har varit missfärgade, då kanske man inte relaterar i första hand till de tjusiga innerstadsområdena i Stockholm eller Uppsala. 

Platser som Stenhagen, Årsta, Gottsunda och Gränby blir då genom musiken inte bara en händig geografisk minnesregel, utan även ett sätt att få en verklig inblick i en stad där man trots allt är en outsider. För att leva i bubblan av studentlivet förvränger kanske den verklighetsbild som stämmer överens för de allra flesta. Trots allt är Uppsala mer än föreläsningar, korridorsrum och stora tavlor på gubbar som levde för 500 år sedan.

Men en sak blir säker, när man lyssnar på texterna förstår man att vid Valborg är då staden vaknar till liv för alla. Det må vara ett tag kvar, men snart så kommer även det. Oavsett stadsdel, vardaglig syssla eller bakgrund så är Valborg hela Uppsalas.  

KONTAKTA OSS

Vill du komma i kontakt med tidningen?
Detta gör du enklast genom att maila

tidningeneris@uppsalamedievetare.se