Uppsala Medievetare

December: Månadens Medievetare

Sigrid Rosenfeldt

2022-01-03

För de flesta nya reccarna är Jakob Stiernstrand ett bekant ansikte. Genom sitt engagemang som fadder under årets inspark och sitt positiva humör i Ekonomikums korridorer är det få som inte har hört talas om honom. Snart tar han sin kandidatexamen från Uppsalas universitet och är dessutom månadens medievetare.

Det är i ett konferensrum på Ekonomikum som Jakob Stiernstrand blir intervjuad efter att ha blivit utsedd till månadens medievetare. Titeln bär han stolt och när han får frågan om hur det känns lutar han sig lite nöjt tillbaka i soffan. 

– Det känns fantastiskt. Folk kommer fram och gratulerar mig i korridoren nu och jag har insett att det här kan var det största som hänt mig hittills under studietiden. Man inser att med starkt nytt ledarskap av förstakursarna så händer det lite saker här på institutionen. Jag vill verkligen tacka alla för detta otroliga pris, utan er är jag inget, säger Jakob.

 

 

Jakob är ursprungligen från Stockholm men började studera på Uppsala universitet 2017. En paus i studierna resulterade i ett jobb som reseledare och några säsonger utomlands men nu går han ut med, förhoppningsvis tillägger han själv, 240 högskolepoäng. Att han hamnade på MKV var inte en självklarhet och någon tydlig framtidsplanering fanns det inte just där och då.

– Jag satt på en strand i Thailand faktiskt och hade precis beställt in ännu en Sex on the beach och jag insåg att det kanske är dags att åka hem till det ansvarstagande livet i Sverige igen. Jag berättade för mamma att jag skulle plugga MKV och som alla föräldrar undrade hon förstås vad jag blir efter det. Det var däremot inget jag, eller någon annan för den delen, kunde svara på. Men här sitter jag nu med det här stora priset. Det här trodde du aldrig mamma, säger Jakob och skrattar. 

 

Frågan är om den framtida planeringen kommit längre nu när kandidaten snart är klar. När han får chansen att fantisera fritt om vart han befinner sig i livet 15 år framåt i tiden tänker han efter noga.

– Jag tänker att jag nog tagit över Görans mysroll i klassrummet. Annars hade ju självklart en större lägenhet på Rackarberget varit nice. Ambitionsnivån är hög faktiskt, kanske lite väl hög även för mig, säger Jakob.

 

Ambitionsnivån från Jakob under insparken var däremot tänkt att vara lite lägre än tidigare år. Men så blev det inte. Det är på grund av sin insats där som han blivit vald till månadens medievetare. Trots att han egentligen bara skulle varit fadder på 50% så var alla överens om att han var betydligt mer fadder än så. Varje pubrunda såg man honom och på alla aktiviteter dök han upp. Positiv och redo att visa reccarna det bästa uppsala har att erbjuda. När det kom fram att han inte var fadder på heltid kom nyheten som en chock. Hur kom det sig att han som 50% fadder var 100% engagerad?

– Tanken var ju att bara vara med då och då eftersom man har ett liv utanför liksom och varit med på tre insparker tidigare men efter att ha lärt känna alla härliga reccar och känt uppskattningen från alla så var det svårt att inte engagera sig 110% och man fick verkligen det dubbla tillbaka, berättar Jakob.

 

Efter sina år som student har Jakob blivit van vid studentlivet. Kurslitteratur, nudlar och C-uppsats i all ära men det finns även en fritid någonstans. 

– Vadå fritid? All min vakna tid går åt till att plugga MKV som ligger mig starkast om hjärtat, Weibull och Goffman är mina boys. Men bortsett från plugget blir det väl något träningspass ibland och spana in brudar på Stocken med Joseph och General Kalle, säger Jakob.  

 

Han berättar att även dagarna är händelserika på Eko. Ingen är den andra lik men att det är under de värsta dagarna som han saknar sitt Stockholm.

– Ojoj tuffa tider är det ibland asså. Startar dagen med ingen studiero, träningsvärk i armen för att hälsa på alla vid catwalken på Eko. Sitta igenom en föreläsning utan kräm i datorn för man finner inga uttag i hörsalarna under föreläsningen. Får ta bussen hem till lägenheten för att käka blodpudding vilket studiestödet knappt räcker till. Jag menar vart ligger tunnelbanan? Har inte funnit någon ännu iallafall. Om du förstår vad jag menar, säger Jakob.

 

Och vi förstår. För även om man kan ta Jakob ifrån Stockholm så kan man inte ta Stockholm ur Jakob. Avslutningsvis får Jakob berätta hur han spenderar resten av sitt CSN när hyra och kurslitteratur redan är betalt.

– Inträde på nation självklart. Hade väl svarat mat i vanliga fall som alla andra men efter den här intervjun lär det bli en del presenter till flickvännen, avslutar Jakob.

 

Fler texter från Uppsala Medievetare