Månadens Medievetare Februari 2022-02-28 Månadens medievetare är än en gång...
Läs merDatumet för Uppsala Medievetares alldeles egna jubileumsbal närmar sig med stormsteg. Födelsedagen ska firas med pompa och ståt och medievetare uppklädda till tänderna. Men hur klär man sig egentligen när det vankas finare tillställningar? Vad förväntas av en och hur skiljer sig klädseln mellan olika sittningar och gasquer? För att reda ut inför kommande festligheter följer härmed en guide till Uppsalas klädkoder, så att det inte råder någon ovisshet när den stora kvällen väl är kommen.
Udda kavaj
Den minst formella klädkoden är den udda kavajen. Tumregeln är att det ska vara uppklätt, men inte alldeles för formellt. Det kan innebära exempelvis festklänning, byxdress, kjol eller kavaj. När man bär kavaj så ska den inte vara av samma tyg eller färg som byxorna man bär där till. Jeans bör också undvikas.
Mörk kostym/Kavaj
Klädkoden mörk kostym eller kavaj innebär kostym där kavaj och byxa är i samma tyg och modell, vilket man antingen bär slips eller fluga till. Skjortan där under bör vara ljus. Man kan även välja att bära finare tvådelat, byxdress eller knälång festklänning.
Högtidsdräkt
Klädkoden högtidsdräkt innebär frack, långklänning, folkdräkt eller civil mässdräkt.
Fracken består av flera delar som frackjacka, frackbyxor, vit fluga, vit väst, vit skjorta med stärkt bröst och krage samt svarta skinn- eller lackskor.
Långklänning eller balklänning innebär en klänning som är åtminstone golvlång och utan slits. Valfriheten kring klänningens material och modell är någorlunda stor, men den bör vara elegant och tydligt festbetonad. Om man är osäker på vad för material som passar kan man tänka på att välja bort enklare tyger som jeans, ylle och bomull. När klänningen är ärmlös eller har axelband som är smalare än fem centimeter så ska axlarna vara täckta fram till klockan 18 – efter det kan man visa mera hud. Axlarna kan täckas av exempelvis en sjal, kofta eller kavaj.
Om man tycker frack eller långklänning känns tråkigt kan man välja att bära folkdräkt eller civil mässdräkt. Folkdräktens utformning kan skilja sig beroende på vilken region den hör till. Alla regioner har sina egna bestämmelser kring hur dräkten ska bäras och vilka delar som bör finnas med för att göra den komplett. Den civila mässdräkten är en uniformsdräkt och brukar främst bäras av uniformskårer under högtidliga sammankomster.
Månadens Medievetare Februari 2022-02-28 Månadens medievetare är än en gång...
Läs merMånadens Medievetare December Hampus Andersson 2023-01-06 Varför valde du att...
Läs merMånadens Medievetare November Månadens medievetare är vår alldeles egna Olof...
Läs merMaj månads medievetare 2022-05-31 En riktig veteran bland Uppsalas medievetare...
Läs mer