Maj månads medievetare

Maj månads medievetare

2022-05-31

En riktig veteran bland Uppsalas medievetare – hon har inte bara varit fadder flera gånger utan även general och en aktiv medlem i förening som tidigare ordförande i näringslivsutskottet. Här ger hon sina bästa tips för gasque, praktik och en jäkligt rolig studietid – grattis till månadens medievetare – Nelly Sundin!

Du som snart tar examen, vad har varit det bästa med att plugga MKV-programmet i Uppsala? Oj, det är så mycket! Men jag skulle väl kunna kalla mig själv för lite av en insparksnarkoman eftersom att jag varit med på typ alla insparker man kan vara med på, haha! Så absolut alla insparker, för att det blir så intensivt häng i förening och det är så roligt! Det var extra roligt när jag var med och var general hösten 2020, det är nog det finaste minnet! 

Varför valde du att engagera dig i föreningen och vilken roll har du haft? Jag tyckte bara föreningen var en så himla kul grej, det verkade som att man kunde vara med och påverka mycket men ändå få göra så roliga saker! Jag satt först i eventutskottet, vilket är ett grymt sätt att liksom komma igång, sen satt jag som ordförande i näringslivsutskottet tillsammans med min vice, Lotta, och fick lite insyn i styrelsen också. Det var jätteroligt att trots pandemiår att få ett sånt sammanhang! 

Vad går ditt CSN till förutom hyra? Oj, det undrar jag med haha! Nej men det har gått till Valborgsband och nu senast en Köpenhamnsresa. 

Berätta lite om din praktikplats du hade på din fria termin! Var det givet att söka praktik? Egentligen var det inte givet, jag hade nog inte tänkt mig det, utan att jag skulle ta vara på att plugga alla terminer, vet inte riktigt varför haha! Att sitta i näringslivsutskottet ändrade min syn på hur viktigt det är med praktik och då började jag söka runt lite och hamnade på en hållbarhetsplatform i Stockholm där jag fick jobba mycket med sociala medier och en del kommunikationsinsatser, det var jättenyttigt, jag rekommenderar det till alla! 

Du som jobbat med examensgasquen, vad är det viktigaste för en riktigt lyckad gasque? Jag tänker spontant ju såklart på bra sällskap och det är ju givet i UMV-sammanhang! Bra tema är ju guld värt och sen tycker jag också att vad som ofta håller väldigt hög standard hos UMV, är ju toastmasters, det är ju de så håller ihop hela sittningen på ett sätt! 

Fem snabba: 

Stocken eller Snerikes 

Johannes grill eller Rosa Pantern 

Netflix eller HBO 

Öl eller Cider 

Fadder eller general

Fler texter från Uppsala Medievetare

KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer

Aprils medievetare

Aprils medievetare

Författare: Alicia Hammervold

2022-04-28

En glädjespridande och idérik trio på tre reccar ifrån höstens inspark som genom lag Safari hittade varandra, en gemensam kärlek för att ”killgissa” och studera MKV, and the rest is history! Med sitt stora engagemang inom Studentradio och färgstarka personligheter kan du aldrig missa dessa studenter i Ekonomikums korridorer. Grattis Edith Malmberg, Olivia Jansson och Malte Jönsson – tillsammans är ni Månadens mediavetare!

Vad pluggar ni? Och varför blev det just Uppsala för alla er tre?
– Vi alla läser medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik programmet och är just nu inne på termin 2. Jag valde Uppsala för studentlivet och för alla nationerna, man har hört att Uppsala har riktigt bra sammanhållning, men också för att det är nära hem, säger Edith.

Hur blev studentradion aktuellt? När föddes idén om att starta ett radioprogram?
– Jag och Edith var bekanta redan innan insparken, men blev absolut mycket bättre vänner under de tre veckorna! Under dem snackade vi en del om hur kul det hade varit att starta radioprogram och som en slump så kom faktiskt Studentradion in på en föreläsning i höstas och presenterade sig och vi var helt sålda, säger Olivia.

– Vi tre hamnade i samma insparkslag och under tidens gång blev jag bra kompis med både Edith och Olivia. Jag har alltid haft ett intresse för radio och ser det helt klart som ett framtidsjobb, därför var det inte direkt svårt att övertyga mig om att vara med! Efter det började vi bolla några idéer och sen dök vi alla upp på nästa radioutbilning och nu sitter vi här, säger Malte.

Vad handlar Biotrion om? Beskriv ert program med 3 ord!
Jag skulle säga att det är ett program där vi tre wannabe filmkritiker ser en film i förhand och under sändningstid diskuterar och recenserar dem på ett opretentiöst sätt varje onsdag. Om jag skulle beskriva programmet med ett ord skulle det nog vara ”killgissa”, det är vi rätt bra på och det händer lite väl ofta! säger Malte

– Och nu har vi tänkt börja med att ha olika teman, inte bara på avsnitten då utan antingen månadsvis eller under några program på följd. Nu i april ska vi till exempel recensera våra favoritfilmer och senare i vår tänkte vi ha en månad där vi låter lyssnarna rösta fram filmer som vi ska ta upp! Ett ord som beskriver vårt program är absolut ”hybris” om du frågar mig, säger Edith

– Sista ordet är helt klart ”drama”, vårt program går ut på att vi killgissar och startar konflikter, det händer varje vecka oavbrutet, säger Olivia

Vad hittar ni på när ni inte sänder eller pluggar? Vad går ert CSN till förutom hyran?

– Ska jag vara helt ärlig går inte så mycket av mina pengar på alkohol, tulpaner och att spontanhandla hudvård är nog den största utgiften komiskt nog! Säger Olivia

– Jag lägger nog mest pengar på Gasque-biljetter, känns som det alltid finns en Gasque eller ett nations-event som bara väntar på att få sno mina pengar! Annars köper jag sushi i mängder, det är utan tvekan min största kostnad, säger Edith

– Ja alltså förutom bussbiljetter fram och tillbaka skulle jag nog också säga Gasque-biljetter, utöver det känns det som mina pengar bara försvinner utan att jag gör något? Kan sitta på eko en heldag och plugga ändå har jag bränt pengar? De försvinner successivt under månadens gång, säger Malte

This or that 
Arla eller Oatly
Rosa Pantern eller Palermo
Little Women eller Call me by your name
Slabb eller Gasque
Rödvin eller vitt vin

Fler texter från Uppsala Medievetare

KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer

KLÄDKODER

Klädkodsguide

Anna-Moa Rutgersson

2022-04-18

Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna jubileumsbal närmar sig med stormsteg. Födelsedagen ska firas med pompa och ståt och medievetare uppklädda till tänderna. Men hur klär man sig egentligen när det vankas finare tillställningar? Vad förväntas av en och hur skiljer sig klädseln mellan olika sittningar och gasquer? För att reda ut inför kommande festligheter följer härmed en guide till Uppsalas klädkoder, så att det inte råder någon ovisshet när den stora kvällen väl är kommen.

Udda kavaj

Den minst formella klädkoden är den udda kavajen. Tumregeln är att det ska vara uppklätt, men inte alldeles för formellt. Det kan innebära exempelvis festklänning, byxdress, kjol eller kavaj. När man bär kavaj så ska den inte vara av samma tyg eller färg som byxorna man bär där till. Jeans bör också undvikas.

 Mörk kostym/Kavaj

Klädkoden mörk kostym eller kavaj innebär kostym där kavaj och byxa är i samma tyg och modell, vilket man antingen bär slips eller fluga till. Skjortan där under bör vara ljus. Man kan även välja att bära finare tvådelat, byxdress eller knälång festklänning.  

Högtidsdräkt

Klädkoden högtidsdräkt innebär frack, långklänning, folkdräkt eller civil mässdräkt. 

 Fracken består av flera delar som frackjacka, frackbyxor, vit fluga, vit väst, vit skjorta med stärkt bröst och krage samt svarta skinn- eller lackskor. 

 Långklänning eller balklänning innebär en klänning som är åtminstone golvlång och utan slits. Valfriheten kring klänningens material och modell är någorlunda stor, men den bör vara elegant och tydligt festbetonad. Om man är osäker på vad för material som passar kan man tänka på att välja bort enklare tyger som jeans, ylle och bomull. När klänningen är ärmlös eller har axelband som är smalare än fem centimeter så ska axlarna vara täckta fram till klockan 18 – efter det kan man visa mera hud. Axlarna kan täckas av exempelvis en sjal, kofta eller kavaj. 

 Om man tycker frack eller långklänning känns tråkigt kan man välja att bära folkdräkt eller civil mässdräkt. Folkdräktens utformning kan skilja sig beroende på vilken region den hör till. Alla regioner har sina egna bestämmelser kring hur dräkten ska bäras och vilka delar som bör finnas med för att göra den komplett. Den civila mässdräkten är en uniformsdräkt och brukar främst bäras av uniformskårer under högtidliga sammankomster.KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer

Styrelsens kursval

Styrelsens kursval

2022-01-03

Det är nog många som suktar efter sommar när april bjuder på snö och rusk, eller ja “aprilväder”. Men innan vi kan börja drömma efter sommar så behöver vi göra ett val, om elva dagar stänger anmälan till höstens universitetskurser. För att ge er lite inspiration så har vi tagit tempen på styrelsen och ställt frågor om deras val av kurser.

AILIN TORRES, ordförande UMV

“Hoppade på interaktionsdesign program på Stockholms universitet och bytte för att det fanns noll studentliv och kändes helt fel för mig, men då läste jag “Introduktion till data och systemvetenskap”, “Människa och datorinteraktion” samt “Prototyper inom interaktionsdesign”.

 

Sedan började jag i Uppsala och nu är planen att köra ABC Kurserna i MKV med inriktning på kommunikation och ABC kurserna i FEK, företagsekonomi. Jag valde just FEK för att det kompletterar väldigt bra med kommunikationsspåret, då man läser mycket om marknadsföring och organisering samt att en ekonomiexamen ger lite fler möjligheter i arbetslivet. Hittills har jag endast läst intro kursen och är nu inne på redovisningskursen. Men det är hur givande som helst och känner att det absolut är något användbart. Kan absolut vara något för er som är intresserade av marknadsföring!”

 

 

WILMA KÄMPE, vice ordförande utbildningsutskottet

“Jag har tidigare läst sociologi med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal A som min extrakurs. Jag valde den för att jag tänkte att det skulle vara bra att ha lite baskunskaper i sociologi inför arbetslivet, särskilt då jag planerar att arbeta på ett mindre företag där arbetsuppgifterna kanske inte begränsas till endast kommunikationsfrågor. 

 

Inriktningen mot arbete och organisation tog jag då jag är intresserad av personalfrågor! Stod och vägde mellan MKV-programmet och personalvetarprogrammet. Kan absolut rekommendera kursen. Lagom nivå och fick med mig kunskap jag känner att jag kommer kunna ha användning av i arbetslivet. Bra basic kunskaper i hur organisationer, människor och samhället fungerar tillsammans.”

 

HANNA TEGBRANT, ordförande marknadsföringsutskottet

“Innan jag flyttade hit till Uppsala pluggade jag lite olika saker. Först läste jag modevetenskap A på Stockholms universitet, då läser man bland annat västerländsk modehistoria vilket jag tyckte var superintressant! Kan rekommendera den kursen om man är intresserad av mode som fenomen och bransch, historiskt och idag. Sen har jag även läst en franskakurs i Provence via en svensk folkhögskola samt ett år kreativt skrivande på en folkhögskola. 

 

Här i Uppsala har jag, förutom programmet i MKV, läst konstvetenskap A i höstas, och planerar att läsa konstvetenskap B nu i höst. I höstas stod jag och valde mellan att antingen kombinera olika mindre kurser inom grafisk design på distans, eller att läsa konst A. Valde till slut konstvetenskap mest för att jag var trött på att plugga på distans efter pandemin, haha, och på rekommendation av en kompis som också kombinerat MKV med konstvetenskap. Jag är så himla nöjd med mitt val, så pass nöjd att jag vill fortsätta med B-kursen och kanske även C-kursen och isåfall ta examen både i konst och kommunikation. 

 

Jag skulle säga att konstvetenskap passar alla som är intresserade av historia, konst eller arkitektur. Det är en bra kurs för att få verktyg till en visuell analys, att kunna analysera och sätta ord på det man ser, vilket är jättebra ifall man vill jobba med visuell kommunikation efter studierna. Det är dessutom en väldigt bra kurs för ens egen allmänbildning om inte annat; det har blivit så mycket roligare att gå på museum och att kolla på sevärdheter när jag rest, då jag fått en helt annan förförståelse och ett helt nytt vokabulär när det gäller konst och arkitektur. I framtiden skulle jag vilja arbeta med kommunikationsfrågor inom konst- och designbranschen, kanske på ett museum eller liknande, och då passar det bra att ha läst både konst och kommunikation!”

 

ROXANNA KRAUSE, vice ordförande UMV

“Jag har läst företagsekonomi A, sociologi med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal A. Sen har jag läst extrakurser i projektledning samt ledarskap och coachning! 

 

När jag valde kurser försökte jag tänka på vad som hade passat bra och gett fler perspektiv på min MKV-utbildning! Jag har läst kommunikations-inriktningen, och särskilt inom detta ämne märker man hur mycket av det man läser går in i andra ämnen. Så kurserna jag har läst kändes relevanta till MKV, men gav samtidigt något nytt! Jag pratade också mycket med vänner och bekanta för att ta reda på vad de tyckte om kurserna, utöver att såklart läsa om kurserna på UUs hemsida! Vad gäller extrakurserna valde jag dels kurser som lät intressanta och som jag fick tipsade till mig, men också kurser som jag lätt skulle kunna kombinera med heltidsstudier. Har därför bara läst extrakurser som getts på distans och där man får lägga upp plugget/arbetet så som det passar en! 

 

Företagsekonomi A tyckte jag var intressant! Första delkursen vad ganska lik MKV då man läser mycket om organisationer, bara från ett lite annat perspektiv. Mycket kändes också som allmänbildning, eller sånt som generellt är bra att veta! Var lite orolig inför redovisning och kalkylering då matte inte är min starka sida, men om jag klarade det så gör andra också det! Viktigt dock att man hänger med från start när man börjar med räkningen och att man har en bra basgrupp! 

 

Sociologi läser jag just nu, så kan inte säga helt klart vad jag tycker. Men tycker den är intressant! Man stöter på många teoretiker som inom MKV, såsom Habermas eller Durkheim. Än så länge tycker jag att kursen är väldigt logisk, och inte allt för krävande (det är ju trots allt en A-kurs). Tycker det också är en intressant kurs ifall man generellt är samhällsintresserad, då man exempelvis läser en del om olika samhällsstrukturer och samhällsperspektiv etc. Kanske inte passande för den som är trött på att läsa om gubbar och deras teorier. 

Projektledning var jättebra att läsa som extrakurs! Det behövs bara en bok och man får lägga upp arbetet precis som man vill. Allt är förinspelad och på distans och uppgifterna är intressanta och på en lagom nivå för att vara en 5HP kurs.

Ledarskap och coachning har jag precis börjat läsa, så kan inte säga allt för mycket, men även denna är helt på distans. Ganska flexibel då alla föreläsningar går att se i efterhand. Väldigt engagerade lärare vilket är roligt! Man ska dock vara förberedd på en del skrivande.

 

Till hösten ska jag förhoppningsvis läsa MKIT-programmet, Masterprogram i management, kommunikation och IT! Så då klämma det tryggt att ändå ha läst lite företagsekonomi och 30 HP informationssystem (det som ingår i programmet).”

 

VICTORIA MONRAD, vice ordförande eventutskottet

“Jag läser andra terminen på MKV-programmet och har därmed läst MKV A och informationssystem, interaktionsdesign och webbprogrammering. Min plan till hösten är att läsa företagsekonomi A, FEK, på distans. Anledningen till just företagsekonomi A är då jag vill ta en dubbelkandidat inom MKV och FEK. Planen med det är att jobba med TV-produktion i framtiden. MKV känns både kul men också nyttigt, främst gällande journalistik och media. Dessutom ger företagsekonomi mig insikt i budget och hur produktioner ska drivas ekonomiskt. Anledningen till att jag studerar FEK A på distans via Uppsala universitet är för att jag då under hösten ska kunna resa vidare till varmare breddgrader och se världen, samtidigt som jag tar mig vidare i utbildningen!”

 

SVANTE RINALDER, ordförande utbildningsutskottet

“Till nästa termin har jag tänkt att läsa Freds- och konfliktkunskap A här i Uppsala och Grafisk design vid Linnéuniversitetet på distans vid sidan om min 30 hp-kurs.

Jag valde freds- och konfliktkunskap då jag är intresserad av säkerhetspolitik och omvärlden i stort. Drömmen är att kunna jobba med kommunikation inom någon myndighet eller organisation, nationellt eller internationellt, som jobbar med just säkerhets- och demokratifrågor så jag tänker att det är en bra nisch. Och grafisk design vill jag läsa mest för att det är skoj!”

 

KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer

Mars – Månadens medievetare

MARS - ELSA SANDIN

2022-03-17

Månadens medievetare är en utav MKV:s veteraner och starkast lysande stjärnor. Med ett glatt humör och ständigt leende på läpparna lyser hon upp korridorerna på Eko. Hon har varit engagerad i inte bara en, utan två(!) insparker och då både som fadder och kapten. Lägg därtill att hon lyckades bli chefredaktör på Snerikes Nationstidning första gången hon sökte, utan att tidigare ha suttit på något ämbete. Månadens medievetare var long overdue och ett självklart val, grattis till dig – Elsa Sandin!

Vad pluggar du och hur länge har du pluggat? Jag tog precis min kandidat i MKV med inriktning Journalistik. Jag har kursat mig fram till den så jag har läst lite allt möjligt, bland annat litteraturvetenskap, marknadsföring och grafisk design. Utöver det har jag även läst en termin i Frankrike. 

Du har ju varit både kapten och fadder, vad tyckte du var roligast och varför? Att vara fadder var nog ändå roligast. Dels för att jag var kapten under den digitala insparken men också för att man som fadder kommer mycket närmare laget. Som kapten har man ändå ett ansvar att överse och ha koll på allt. Som fadder kan man chilla lite mer och man kan säga att man är med och “leker” på ett annat sätt. 

Hur spenderar du ditt CSN? Haha, svårt! Men det blir en och annan RBV. Red Bull vodka alltså. 

Varför valde du att söka positionen som chefsredaktör på Snerikes Nation? Jag gillar att engagera mig i olika grejer så som insparken men även något som kallas för tidningskonventet, som är ett underkonvent till kuratorskonventet. Sedan hade jag länge tänkt att jag ville bli redaktör eftersom jag gillar att skriva och ville testa på att göra det för en tidning. Den tidigare redaktören för Snerikes Tuva Kind, en annan MKV:are, uppmanade mig till att söka positionen och det var väl det som fick mig över tröskeln till att verkligen göra det. Egentligen så visste jag väl inte exakt vad jag gav mig in på men jag sökte, även om jag visste att det var hård konkurrens. Jag lyckades väl sälja in mig själv där och knipa positionen. Så jag och en annan tjej sitter på det ämbetet i två terminer och det är ju en del jobb såklart men jag trivs väldigt bra. 

Om du får drömma fritt, vad gör du om 20 år? Det kan jag svara på right away. Då är jag utrikeskorrespondent. Punkt. 

Fler texter från Uppsala Medievetare

KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer

Februari: Månadens Medievetare

Februari: Månadens Medievetare

Sandra Tottie

2022-02-18

Redan under sina andra termin på MKV-programmet har han hunnit engagera sig som både ordförande för Idrottsutskottet och som suppleant i Marknadsföringsutskottet. Han möter både gamla och nya studenter med ett leende på läpparna och är därför en given del under vårens inspark. Med sitt stora engagemang för studentfrågor och sin positiva attityd förtjänar han att hyllas, grattis Svante Rinalder – du är månadens medievetare!

Vad engagerar du dig i vid sidan av dina studier?

Jag sitter som ordförande i utbildningsutskottet för Uppsala Medievetare, vilket är väldigt roligt. Sen så är jag också med i marknadsföringsutskottet som suppleant. Utöver det så fotar jag en del på fritiden, och fotografering och grafisk design är något som jag brinner lite extra för vid sidan om studierna. 

 

Varför valde du att engagera dig inom föreningen?

Jag kände att Uppsala Medievetare var en väldigt rolig förening att engagera sig i, det kändes väldigt familjärt, som att alla kände alla. Sen så tycker jag att utbildningsutskottet är väldigt viktigt, och jag kände att jag ville göra en insats där. Studentrepresentationen är något som lätt kan falla mellan stolarna ibland, men det behövs verkligen för att vår utbildning ska bli så bra som möjligt. 

 

Vad vill du göra efter utbildningen?

Jag skulle vilja jobba med kommunikation inom en myndighet eller en större organisation. Pressfrågor tycker jag verkar jätteroligt, så det är något som jag skulle vilja göra i framtiden. Jag vill jobba med något inom MKV som jag faktiskt brinner för. 

 

Hur spenderar du ditt CSN?

God mat är något som gör livet lite extra härligt. Just nu så åker jag till exempel runt hela Uppsala för att hitta den bästa semlan! Det spenderas på bra mat helt enkelt. 

 

Vad är ditt bästa Uppsala tips?

Det är att åka runt och testa flera campus än bara Ekonomikum, och upptäcka staden genom att plugga på olika ställen. Jag har ett projekt som går ut på att jag ska plugga på alla campus! Biologibiblioteket på EBC är till exempel jättefint. 

 

Svantes 5 snabba: 

 

  • Stocken eller Snerikes? 

  • Bageri Lejon eller Humlan? 

  • Facebook eller Instagram?

  • SVT eller TV4?

  • Fadder eller kapten?

Fler texter från Uppsala Medievetare

KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer

Välkomna

VÄLKOMNA

2022-02-07

Kära Uppsala Medievetare, 

Vi är så glada och stolta över att äntligen kunna lansera vår nya hemsida! Under flera månaders tid har vi i styrelsen arbetat med att skapa en helt ny hemsida för att ni, nya som gamla studenter, lätt ska kunna lära er mer om föreningen och enkelt komma i kontakt med oss. Här kan ni läsa lite mer om vad föreningen gör, vilka vi är, eller vad våra olika utskott arbetar med. Här hittar du även en ny funktion som kallas “Portalen” där texter av olika slag kontinuerligt publiceras. Detta kan vara allt från Månadens Medievetare, till kallelser från ordföranderiet, eller insändare och krönikör från er medlemmar. 

 

Varmt välkomna, 

/Styrelsen, Studentföreningen Uppsala Medievetare 

KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer

Januari: Månadens Medievetare

JANUARI: MÅNADENS MEDIEVETARE

2022-01-03

Ailin Torres har med sitt stora engagemang, redan under sin första termin, blivit ordförande för medievetarnas förening och engagerar sig aktivt för att göra studietiden ännu bättre för oss medievetare. Med sin härliga energi och positiva attityd förtjänar hon inget mindre än att hyllas. Grattis Ailin Torres till månadens medievetare!

Vad pluggar du?

Just nu läser Medie- och kommunikationsvetenskap A, första terminen här i Uppsala, men nästa termin ska jag plugga företagsekonomi. Så jag kursar mig igenom och planerar att ta en examen i MKV.

 

Vad engagerar du dig vid sidan av dina studier?

För tillfället engagerar jag mig i medievetarnas förening, som jag även är ordförande för. Med den rollen är det mycket man får ta hand om, särskilt när vi har en relativt ny styrelse. Vi har många idéer vi vill genomföra och är väldigt taggade på att få komma igång med saker som varit på håll på grund av corona.

 

Har du något tips till reccarna?

Mitt tips är att verkligen ta det lugnt och inte stressa kring insparken. Allting kommer att lösa sig! Man kommer att hitta vänner och folk man klickar med, det är just det insparken är till för. Stressa inte alltför mycket och försök vara med på så många aktiviteter som möjligt. Så blir det kul!

 

Hur spenderar du ditt csn?

Oj, jag vet ju att jag spenderar i alla fall. Spenderar mest på mat och onödiga saker, häromdagen köpte jag en liten julgran från Åhlens, såna saker. Det känns som att pengar försvinner utan att jag riktigt spendera det på något, men skulle säga att det mest går åt kläder, mat och nöje.

 

Om du får drömma fritt, vart är du om 20 år?

Jag tror att jag hade velat jobbat med någonting inom media och kommunikation. Möjligtvis i en annan stad i Europa, helst i kanske Paris, där har jag även bott och saknar staden, trivdes väldigt bra där. Juste då är jag ju 40, så jag skulle gärna vilja ha barn, familj och ett bra jobb.

 

Fler texter från Uppsala Medievetare

KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer

December: Månadens Medievetare

December: Månadens Medievetare

Sigrid Rosenfeldt

2022-01-03

För de flesta nya reccarna är Jakob Stiernstrand ett bekant ansikte. Genom sitt engagemang som fadder under årets inspark och sitt positiva humör i Ekonomikums korridorer är det få som inte har hört talas om honom. Snart tar han sin kandidatexamen från Uppsalas universitet och är dessutom månadens medievetare.

Det är i ett konferensrum på Ekonomikum som Jakob Stiernstrand blir intervjuad efter att ha blivit utsedd till månadens medievetare. Titeln bär han stolt och när han får frågan om hur det känns lutar han sig lite nöjt tillbaka i soffan. 

– Det känns fantastiskt. Folk kommer fram och gratulerar mig i korridoren nu och jag har insett att det här kan var det största som hänt mig hittills under studietiden. Man inser att med starkt nytt ledarskap av förstakursarna så händer det lite saker här på institutionen. Jag vill verkligen tacka alla för detta otroliga pris, utan er är jag inget, säger Jakob.

 

 

Jakob är ursprungligen från Stockholm men började studera på Uppsala universitet 2017. En paus i studierna resulterade i ett jobb som reseledare och några säsonger utomlands men nu går han ut med, förhoppningsvis tillägger han själv, 240 högskolepoäng. Att han hamnade på MKV var inte en självklarhet och någon tydlig framtidsplanering fanns det inte just där och då.

– Jag satt på en strand i Thailand faktiskt och hade precis beställt in ännu en Sex on the beach och jag insåg att det kanske är dags att åka hem till det ansvarstagande livet i Sverige igen. Jag berättade för mamma att jag skulle plugga MKV och som alla föräldrar undrade hon förstås vad jag blir efter det. Det var däremot inget jag, eller någon annan för den delen, kunde svara på. Men här sitter jag nu med det här stora priset. Det här trodde du aldrig mamma, säger Jakob och skrattar. 

 

Frågan är om den framtida planeringen kommit längre nu när kandidaten snart är klar. När han får chansen att fantisera fritt om vart han befinner sig i livet 15 år framåt i tiden tänker han efter noga.

– Jag tänker att jag nog tagit över Görans mysroll i klassrummet. Annars hade ju självklart en större lägenhet på Rackarberget varit nice. Ambitionsnivån är hög faktiskt, kanske lite väl hög även för mig, säger Jakob.

 

Ambitionsnivån från Jakob under insparken var däremot tänkt att vara lite lägre än tidigare år. Men så blev det inte. Det är på grund av sin insats där som han blivit vald till månadens medievetare. Trots att han egentligen bara skulle varit fadder på 50% så var alla överens om att han var betydligt mer fadder än så. Varje pubrunda såg man honom och på alla aktiviteter dök han upp. Positiv och redo att visa reccarna det bästa uppsala har att erbjuda. När det kom fram att han inte var fadder på heltid kom nyheten som en chock. Hur kom det sig att han som 50% fadder var 100% engagerad?

– Tanken var ju att bara vara med då och då eftersom man har ett liv utanför liksom och varit med på tre insparker tidigare men efter att ha lärt känna alla härliga reccar och känt uppskattningen från alla så var det svårt att inte engagera sig 110% och man fick verkligen det dubbla tillbaka, berättar Jakob.

 

Efter sina år som student har Jakob blivit van vid studentlivet. Kurslitteratur, nudlar och C-uppsats i all ära men det finns även en fritid någonstans. 

– Vadå fritid? All min vakna tid går åt till att plugga MKV som ligger mig starkast om hjärtat, Weibull och Goffman är mina boys. Men bortsett från plugget blir det väl något träningspass ibland och spana in brudar på Stocken med Joseph och General Kalle, säger Jakob.  

 

Han berättar att även dagarna är händelserika på Eko. Ingen är den andra lik men att det är under de värsta dagarna som han saknar sitt Stockholm.

– Ojoj tuffa tider är det ibland asså. Startar dagen med ingen studiero, träningsvärk i armen för att hälsa på alla vid catwalken på Eko. Sitta igenom en föreläsning utan kräm i datorn för man finner inga uttag i hörsalarna under föreläsningen. Får ta bussen hem till lägenheten för att käka blodpudding vilket studiestödet knappt räcker till. Jag menar vart ligger tunnelbanan? Har inte funnit någon ännu iallafall. Om du förstår vad jag menar, säger Jakob.

 

Och vi förstår. För även om man kan ta Jakob ifrån Stockholm så kan man inte ta Stockholm ur Jakob. Avslutningsvis får Jakob berätta hur han spenderar resten av sitt CSN när hyra och kurslitteratur redan är betalt.

– Inträde på nation självklart. Hade väl svarat mat i vanliga fall som alla andra men efter den här intervjun lär det bli en del presenter till flickvännen, avslutar Jakob.

 

Fler texter från Uppsala Medievetare

KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer

November: Månadens Medievetare

NOVEMBER: MÅNADENS MEDIEVETARE

2022-01-03

Inte nog med att han fått titlarna “Insparkens Recce”, “Insparkens Fadder”, har han nu som kapten för insparkslaget Business även kammat in lagvinsten. Med sin härliga energi, sin smittsamma glädje och charmiga humor har han bidragit till god stämning inom laget. Inte konstigt att han nu fortsätter som ledare i form av ordförande för idrottsutskottet. Grattis till dig, Teo Svensson, du är månadens medievetare!

Vad pluggar du?

Jag läser Medie- och kommunikationsvetenskap C med inriktning journalistik, och började plugga här i Uppsala våren 2020.

 

Hur kändes det att vinna insparken?

Det var ren och skär eufori. Jag blir tårögd bara jag tänker på det. Vårt lag hade värdiga vinnare, vi hade bra sammanhållning och bra insatser på tävlingarna. Det var helt galet när reccarna körde Amazing Race, jag hann bara se de springa iväg och när jag kom tillbaka efter att ha varit på toa så var de tillbaka! De var verkligen så snabba! Men de roligaste aktiviteterna var ju pubrundorna och den inofficiella aktiviteten “recce till recce”. De hade ordnat så fint, varje hem var ett eget tema. Hemma hos en av reccarna var temat Frankrike, och där var en av lekarna att man skulle fästa min mustasch på mig!

 

Du engagerar dig i mycket! Varför i föreningens idrottsutskott?

Ja, det blev väl ganska spontant egentligen. Det var min käre vice ordförande Olof Carlberg som kom med förslaget att vi skulle söka tillsammans när vi var på höststämman. Egentligen tänkte jag väl inte söka någon post, men sen kändes idrottsutskottet passande för just mig. Jag tycker mycket om att spela fotboll och brukar spela i MKV:s fotbollslag. Sen finns det mycket inom idrotten som jag gärna skulle testa mera av, exempelvis olika racketsporter, något jag inte spelar särskilt ofta.

 

Journalistik och sport, är det något du vill kombinera i framtiden?

Om jag ska vara ärlig så har jag ingen aning, drömmen hade ju varit att vara sportjournalist. Det är målet. Jag har ju redan frilansat som sportjournalist på Ölandsbladet, där jag bevakade lokala evenemang som ÖM (Ölandsmästerskapet i fotboll). 

 

Okej, men Teo om du får drömma fritt, vart är du om 20 år?

Jag har verkligen ingen aning, jag är väldigt mycket här och nu. Jag tänker kanske inte så långsiktigt, jag brukar ju exempelvis bara kolla schemat dagen innan. Det har ju också lett till många sena nätter framför datorn när jag upptäckt en deadline samma dag. I alla fall så tror jag att jag, om 20 år, har vunnit “Årets Ölänning”. Kanske bor jag även på Öland igen, jag är ju 41 år gammal då så förhoppningsvis har man familj. I varje fall är jag en cool farbror. Jobbar borde jag ju göra också, som sportjournalist antagligen.

 

Fler texter från Uppsala Medievetare

KLÄDKODER

Klädkodsguide Anna-Moa Rutgersson 2022-04-18 Datumet för Uppsala Medievetares alldeles egna...

Läs mer