Månadens Medievetare: Meriem Jamil

Namn: Meriem Jamil

Ålder: 23 år, fyller 24 i sommar (hon hälsar att det är fritt fram att bjuda på presenter om man så vill!)

Pluggar: Medie- och kommunikationsvetenskap B: Mediespåret (som hon tycker är väldigt underskattat)

Började plugga: 2015

Hon har pluggat alltifrån farmaci till genusvetenskap innan hon hittade till MKV och mediespåret. Vid sidan av studierna håller hon bland annat i en livepodd och på fritiden recenserar hon mer än gärna böcker på sina Instagram-stories. Men vad vill hon egentligen göra efter utbildningen och var kommer ett sparkonto för sushi in i bilden? Månadens Medievetare är Meriem Jamil!

Av: Amela Muratspahić

Meriem Jamil började sin studietid vid Uppsala universitet genom att plugga farmaci, någonting som hon vantrivdes i: ”Jag var olycklig och kände att jag behövde få utlopp för något större”, berättar hon.

Hon fortsätter genom att säga att hon älskar att skriva, prata och skapa. Därför började hon plugga kurser i genusvetenskap och kulturpolitik som hon menar var ett sätt att bryta från tankesättet inom de mer yrkesinriktade utbildningarna såsom farmaci, medicin och juridik. Ändå har hon alltid velat få in en fot i medievärlden och berättar att hon kommer att ha medie- och kommunikationsvetenskap som sitt huvudämne. Drömyrket är att få jobba på en arbetsplats där hon får förändra inifrån när det gäller representation, mångfald och sist men inte minst, människors attityder.

“Jag har många gånger tänkt att jag vill bli den första kvinnliga nyhetsreportern med slöja“, säger hon.

Jag inspireras något enormt av Meriem och lyssnar fascinerat på när hon berättar om hur hon vill arbeta med att förändra sättet på vilket nyhetsrapporteringar ser ut idag. Hon menar att dessa är ojämnt fördelade och att mycket av detta kan bero på bristen av ett mångfaldsperspektiv på många arbetsplatser. Samt att vissa typer av attityder kan göra att det finns en besatthet att rapportera mer kring vissa skeenden än andra.

“Jag vill förändra hur människor ser på människor och att det ska finnas en jämlikhet och maktbalans. Och jag vet att jag inte kan göra det själv, men jag kan ändå vara en av de som försöker“, säger hon.

Men Meriems engagemang begränsas inte bara av Ekonomikums gula tegelväggar. Just nu håller nämligen hon och hennes kompis Ellen i en typ av live-podd där de diskuterar frågor kring antirasism och feminism med koppling till populärkultur. Den heter “Vi måste prata“ och nästa event går av stapeln redan den 25:e april på Leoparden! Meriem berättar att live-podden främst riktar sig till ungdomar och att det då blir viktigt att väva in humor och lättsamhet bland de ofta tunga och viktiga ämnena. Det ska vara en interaktiv show där Meriem, vars hjärtefråga är antirasism, och Ellen, som brinner för sexualpolitik, får mötas i mitten under paraplybegreppet feminism.

Om du har turen att följa Meriem Jamil på Instagram kanske du ibland ser att hon ibland lägger upp Instagram stories med namnet “Read like Meriem“ där hon recenserar olika böcker hon eller hennes vänner läst. Konceptet grundar sig i Meriems egen läslust och det faktum att hon nyligen gått med i en bokklubb.

“Då tänkte jag såhär: Gud, ska jag bara behålla de här analyserna för mig själv? Det kan jag ju inte göra!“

Meriem fortsätter genom att berätta att varje bokrecension slutar med att hon graderar boken på en skala från ett till fem, i matemojis!

”Och så ska jag förklara varför jag valde just den emojin. Typ till exempel, Stina Wollters bok fick ju fyra ramen-nudlar av fem and that’s because ramen is the only men you can trust.”

Vi skrattar där vi sitter i Medievetarnas föreningsrum och blir avbrutna av en och annan systemvetare som traskar in för att hämta något. Det är alltid så kul att hänga med Meriem; med hennes spontanitet, humor och intelligens. Jag ställer banala frågor om vad hon spenderar sitt CSN på, varpå Meriem berättar om att hon varje månad lägger undan en summa pengar som hon ska spendera på sushi.

“Det är så många som du vet, dricker så himla mycket när de festar, men jag har aldrig haft det där att jag slösar mina pengar på alkohol. Och då har ju jag sluppit ha den här ångesten att ‘Gud, jag slösar så mycket pengar på alkohol’, men det har ju varit lite, ‘Gud jag slösar så mycket pengar på sushi’, eller på typ kläder eller hudvård kanske också. Alltså jag gillar att se fin ut…medan jag äter min sushi”, skrattar hon.

Slutligen vill jag ta upp det Meriem sa om varför hon började plugga media från början: ”Ja, alltså en av anledningarna är för det här med representation, det har aldrig funnits, jag har aldrig kunnat se dels rasifierade och beslöjade…människor som såg ut som mig fattades. Jag ville ändå tillhöra den här kreativa sfären och bidra till något som inte funnits tidigare. Och det gick ju hand i hand med att jag alltid brunnit för frågor som handlar om antirasism och feminism. Så då blir ju media, att plugga media, väldigt relevant.”

5 snabba:

Stocken eller Snerikes? – Snerikes fan.

Facebook eller Instagram? – Instagram (hon lär sig mest på Instagram och det är skönt med ett visuellt medium. Dessutom skadar det inte att hon börjat följa ett gulligt konto av ett litet barn som publicerar selfies.

SVT eller TV4? – SVT!

Nudlar eller couscous? – Couscous. Meriem tipsar om att ha i ärtor och annat gott för att göra couscousen mer mättande.

Skriva eller läsa? – Skriva om det jag har läst.

About the author: Marknadsforing