Månadens Medievetare: Olivia Björklund

  • Namn: Olivia Björklund.
  • Ålder: 25.
  • Studerar: Har precis avslutat sina studier och sin praktik.
  • Började plugga: HT 2015.

Hon har läst medie- och kommunikationsvetenskap i Uppsala och varit engagerad inom Uppsala Medievetare. Idag jobbar hon på Lindex PR-avdelning i Stockholm och gör alltifrån att träffa stylister till att skriva pressreleaser. Hur kom hon dit? Och vad minns hon som det bästa från tiden med UMV? Månadens medievetare är Olivia Björklund.

Vi har bokat in ett möte på telefon, då hon numera bor och verkar i Stockholm på heltid, och precis lämnat Uppsala och universitetstiden bakom sig. Att kontakta folk genom telefonsamtal är någonting som jag inte är helt bekväm med, så jag blir lättad när Olivia skrattande förkunnar att hon inte heller är någon telefonmötesentusiast. Kommunikationsmedlet till trots har vi haft ett engagerande samtal om hennes nuvarande tjänst på Lindex PR-avdelning samt hennes studietid i Uppsala.

Olivia berättar att hon flyttade från Östersund till Uppsala hösten 2015. Hon studerade Pedagogik A och tog sedan en termins studieuppehåll för att jobba då hon inte riktigt visste vad hon ville och i vilken riktning hon skulle fortsätta. Så såg hon att kurserna inom MKV fanns att söka, och hösten 2016 började hon läsa A-kursen. Då detta var innan kandidatprogrammet i medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik med dagens upplägg fanns att söka, valde hon inriktningen IKT under C-kursen. Efter MKV C läste hon sociologi med inriktning organisation och arbetsliv.  

Under höstterminen 2018 som slutade nu i januari 2019 har hon praktiserat på PR-avdelningen för Lindex i Stockholm och samtidigt läst kursen Praktik på 30 högskolepoäng via Karlstads Universitet. Hon sökte praktiktjänsten då hon såg att den låg ute, fick komma på intervju och resten är historia. Hon beskriver sin tjänst, PR executive, som väldigt rolig och bred. Hon sysslar med allt som har med PR, media och press att göra, som influencer-marketing och olika event. På PR-avdelningen jobbar de med både tryckta och digitala medier. Hon skriver PR-rapporter och PR-planer, bearbetar material till andra länder där Lindex verkar, och skriver pressreleaser. Mode är ett personligt intresse för Olivia, och att få chansen att jobba “behind the scenes”, med det strategiska arbetet samt kommunikation, tycker hon om. Hon ansvarar tillsammans med några kolleger för Lindex Showroom, där de visar produkter som ännu inte kommit ut på marknaden.

Det roligaste tycker hon ändå är att hon har kunnat kombinera sitt intresse med sina studier och kunnat arbeta praktiskt med det hon lärt sig. Att jobba kreativt passar Olivia som handen i handsken, eller ska man säga att det passar som kommunikationsstudenten på kommunikationsavdelningen?

Under tiden som MKV-student i Uppsala engagerade sig Olivia inom Uppsala Medievetare. Hon satt som suppleant i Eventutskottet under flera terminer, en roll som hon trivdes jättebra i. Hon träffade nya vänner inom UMV, och hon lyfter att det inte bara var nöjsamt att delta i föreningens verksamhet: “Det har varit en merit för mig i arbetslivet också”, berättar hon.

När jag frågar Olivia vilket hennes bästa minne från tiden med UMV är, blir hon tyst ett kort slag innan hon konstaterar att det var något speciellt med att anordna insparkerna. Hon säger: “Alla sittningar är superkul, det var lite extra när jag satt i Eventutskottet, det var ju det vi höll i”.

Nu är Olivia i en inlärningsperiod då hon går från praktikant till anställd, och det är nu hennes karriär börjar. Det är med andra ord på jobbet som PR executive som hennes fokus kommer att ligga framöver. Hon trivs på sin arbetsplats och med sina kolleger.

Jag tycker att Olivia verkar ha ett riktigt drömjobb. När jag själv först kom till Uppsala hösten 2017 var Olivia fadder för mitt insparkslag (lag ROCK, woho!), och när jag pratar med henne på telefon så är hon precis lika glad, positiv och tillmötesgående som jag minns henne. Vårt samtal lämnar mig med en förnyad energi att ta mig an mina kommunikationsstudier, och jag funderar på om det en dag kanske är jag som ansvarar för ett showroom på något fint kontor i vår huvudstad, medan jag promenerar från Ekonomikum och ut i vårsolen.

Fem snabba:

  • Netflix eller HBO?
  • Melrose café eller Güntherska?
  • Ringa eller maila?
  • Stocken eller Snerikes?
  • Uppsala eller Stockholm?

Av: Ellinor Ljung

About the author: Marknadsforing