Månadens Medievetare: Axel Duberg

  • Namn: Axel Duberg.
  • Ålder: 23.
  • Studerar: Kandidatprogrammet i Media- och kommunikationsvetenskap och journalistik, inriktning journalistik. 
  • Började plugga: HT 2016.

“VI VILLE HA ETT PROJEKT ATT SYSSLA MED TILLSAMMANS”

E: Vad pluggar du?

A: Jag pluggar kandidatprogrammet medie- och kommunikationsvetenskap och journalistik och jag läser nu inriktningen journalistik, så jag läser Journalistikstudier B.

E: Kul! Vad vill du göra efter utbildningen?

A: Jag valde journalistikinriktningen för att jag är intresserad av den och jag känner väl att om jag tycker det är kul så kommer jag vilja jobba inom journalistik. Om jag inte känner för det så blir det nog liksom mer åt kommunikationsspåret, men just nu är jag liksom bara glad att jag har hittat rätt program, jag har pluggat annat tidigare men känner att det här är verkligen rätt program för mig.

E: Vad pluggade du tidigare?

A: Jag pluggade till gymnasielärare i samhällskunskap.

E: Varför bytte du utbildning?

A: För att jag inte riktigt kände att det passade mig, och jag tyckte att kvalitén var rätt låg, och trivdes liksom inte med den utbildningen helt enkelt.

E: Men nu trivs du?

A: Nu trivs jag jättebra!

E: Engagerar du dig vid sidan av dina studier?

A: Ja, om man pratar liksom nationslivsmässigt så har jag under några terminer nu suttit med i Snerikes jämställdhetsgrupp, och det kommer jag göra även den här terminen. Sen har jag jobbat lite på sidan av liksom men nationsmässigt så är det det.

E: Varför valde du att engagera dig inom just det?

A: Jag tycker om Snerikes som nation för det första, och sen så har jag ju liksom engagerat mig också, alltså även innan jag började plugga, liksom i… Ah, men jag har varit politiskt engagerad och suttit med i elevkåren och startat Amnesty-grupper och sånt där, så jag tycker sånt ideellt arbete är kul och jag vill göra det även här, och då sökte jag då första gången när Snerikes jämställdhetsgrupp grundades, vilket var våren 2017.

E: Hur spenderar du ditt CSN förutom på hyra?

A: Lås! Alltså hänglås. Jag tappar bort dem, och de går sönder.

E: Du har en jättefin Instagram med många följare! Hur kommer det sig att du har så många följare?

A: Tack! Jag vill väl tro att det kanske är för att jag lägger upp fina bilder och så kanske, jag vet inte. Jag har vissa perioder då jag lägger ner väldigt mycket tid på det. Typ som nu under min utbytestermin i Sydkorea så tänkte jag ganska mycket på typ vilka bilder jag la upp och vad jag skulle skriva och så. Men jag skulle inte säga att jag har någon bra strategi för att få mycket följare för jag tappar väldigt många också.

E: Du har även en YouTube-kanal! Kan du berätta lite om den?

A: Ja! Jag och min pojkvän Emilio startade den för drygt ett år sen och vi lägger väl upp en blandning av vloggar och lite mukbangs och ibland har vi varit lite politiska. Vi försöker vara lite politiska eller liksom samhällsinformerande ibland.

E: Hur kom du/ni på idén att starta den?

A: Vi tyckte det skulle vara väldigt kul att ha en YouTube-kanal, och det kan vara väldigt kul att liksom filma och redigera, det är liksom själva skapandeprocessen som är ganska rolig. Så dels kan det vara en kul grej i sig, och sen så är det ju kul också om någon orkar kolla och kommentera som du är väldigt duktig på att göra, Ella! Men vi var väldigt sena på bollen liksom, och om ni undrar om jag har tjänat en krona så kan jag säga att jag har tjänat 0. Men ja, vi ville göra någonting tillsammans, eftersom jag pluggar och gör mitt, och Emilio jobbar och gör sitt, så ville vi ha ett projekt att syssla med tillsammans.

E: Är det mycket jobb med YouTube-kanalen?

A: Ja, men det är det ändå. Det är ganska svårt att för det första hitta saker man vill filma, för det måste ju vara kul att filma. Sen tar det ganska lång tid att redigera, vi redigerar själva. Emilio redigerar mest men jag kan ju också säga att det är många videos jag också har redigerat. Till exempel när jag var i Sydkorea så var det ju jag som redigerade själv. Men ja det är mycket jobb, och jag tror inte folk fattar att man filmar ju inte 30 minuter och så blir det en video på 15, alltså så är det ju verkligen inte. Sen så, speciellt jag är väldigt ängslig. Det måste jag sluta med i år. Så fort jag säger någonting så tänker jag såhär: men det här kan folk typ bli kränkta av, så då säger jag till Emilio att klippa bort det. Till exempel om vi skämtar om någonting, så tänker jag att folk kanske inte fattar att vi skämtar. Men det tycker jag faktiskt inte vi borde göra.

E: Hur hittar ni inspiration till era videos?

A: Man skulle kunna tro att det är för att vi kollar mycket på andra YouTube-kanaler, men jag kollar inte på en YouTube-video och tänker att “Ah, vi borde göra en sån där video”. Eller jo faktiskt, en amerikansk YouTuber som heter Emma Chamberlain, hon har vi tagit inspiration ifrån. Speciellt hur hon redigerar.   

  • Stocken eller Snerikes?
  • Kaffe eller te?
  • Nudlar eller couscous?
  • Arla eller Oatly?
  • Insta-stories eller Snapchat-stories?

Intervjuare: Ella Andersson

About the author: Marknadsforing