Proffsen Svarar: Erik Kristow

Missade du gästföreläsningen med Erik Kristow i höstas? Oroa dig inte, vi har lyckats fånga honom och ställt några snabba frågor. Med spännande och olikartade jobb på bland annat SVT, Kulturdepartementet och ABB har Erik haft en minst sagt inspirerande karriär. Men vad ville han bli när han var liten, vilket jobb var hans roligaste och sist men inte minst, vilka råd skulle han ge sig själv som nybörjare i branschen? Läs och inspireras!

Hur hamnade du på den positionen du är på idag?

Jag hade sagt upp mig och letade nytt jobb och av en tillfällighet surfade jag in på Ånge kommuns hemsida och såg att de sökte personalchef. Det passade perfekt då jag ville göra ett karriärskifte och även längtade efter ett annat liv på landet.

Vilket är det roligaste jobbet du haft och varför?

Jag har det bästa jobbet just nu. Det är viktigt att ha den ambitionen i karriären, att jag är nöjd med där jag är, annars bör man tänka på nästa steg.

Men tittar jag bakåt är det några jobb som varit ”roligare” (vilket inte bör vara den enda faktorn man utvärderar ett arbete utifrån). Det viktigaste för mig idag är att jobbet känns meningsfullt, att jag kan bidra till något gott.

Första jobbet på Nya Wermlands-tidningen var roligt då jag kom mitt in i händelsernas centrum och fick stort ansvar. Detta var innan internet, så media hade ett stort informationsövertag.

ABB var en väldig intensiv jobbperiod med flera större ”företagskriser” som svetsade samman arbetsgruppen. Att jobba riktigt hårt kan vara kul!

Kulturdepartementet innebar bland annat resor till OS i Kina och Kanada, samt Guldbaggegalor och många intressanta möten. Att vara mitt i händelsernas och maktens centrum är stimulerande.

Vad hade du givit dig själv för råd när du var ny inom medie-, kommunikations- och journalistikbranschen?

Att gräva djupare i de frågor jag var intresserad av. Att ha ännu mer mod att gå min egen väg och inte styras av vad andra tyckte. Idag är situationen en helt annan med så många distraktioner i form av mobiler och sociala medier. Så idag är rådet att begränsa antalet intryck och ytliga kontakter. Bättre att samtala med folk på djupet. Och läsa en bok.

Får lägga till att det är viktigt att ha en bra chef, så ta referenser på blivande chef eftersom en bra chef kan göra ett ”tråkigt” jobb kul och tvärtom.

Vilket var ditt drömjobb när du var liten?

Först var det nog att köra lastbil, lite senare att bli spion… Därefter hade jag inga klara idéer, men valde naturvetenskapligt/tekniskt gymnasium för att jag tänkte bli ingenjör. Därefter gjorde jag helt om och läste humaniora och samhällsvetenskap i Uppsala. Tidningsvärlden lockade då och jag hade turen att få sommarjobb på en redaktion.

Vad ser du mest fram emot just nu?

Bygga klart på huset, inklusive en bastu vid sjön, och fixa på tomten. Arbetet på Ånge kommun fokuserar på att klara kompetensförsörjningen kommande år och att få bättre ordning på en rad personalfrågor, såsom att få till bättre arbetsförhållanden för personalen och effektivare schemaläggning och bemanning.

About the author: Marknadsforing