Proffsen svarar med Agnes Ågren

I veckans proffsen svarar så får vi hänga med Agnes Ågren som är en före detta medievetare. Idag är Agnes digital strateg på den digitala byrån Qase.

Hur såg ditt steg från universitetet till näringslivet ut?

Efter det att jag slutat universitetet började jag söka jobb och på min systers babyshower pratade jag med en av hennes vänner som visade sig jobba med det
jag var intresserad av, några veckor senare hörde hon av sig och sa att de sökte en digital strateg till hennes arbetsplats. Hon rekommenderade mig till jobbet, så jag fick komma på intervju och på den vägen är det.

Vad anser du är eftertraktat hos nyexaminerade studenter?

En vilja att lära sig! Som nyexad har du en svinbra teoretisk bakgrund, men lärandet slutar ju som bekant aldrig! Det kan vara lätt att vara ödmjuk när man kommer till en ny arbetsplats, men se till att använda det du lärt dig under studietiden. Tänk på att du kommer in som en frisk fläkt och förmodligen ser på saker med andra perspektiv än vad dina kollegor gör, här är det sjukt viktigt att dra nytta av varandras kompetenser. Erfarenhet mot färsk teoretisk kunskap.

Vilken är ditt bästa tips till medie- och kommunikationsstudenter?

Försök att få praktisk erfarenhet under studietiden och håll dig uppdaterad om vad som händer i branschen. Bra tipsAgnes på gratisgrejer (som ju studenter gillar) är att prenumerera på nyhetsbrev från olika branschtidningar osv samt läsa bloggar av personer eller företag som fångat ditt intresse. Många företag lägger även ut gratis webinars som kan vara intressanta att ta del av. I många yrken inom media och kommunikation är det dessutom givet att man ska kunna de vanligaste Adobe-programmen (indesign, illustrator, photoshop), så se till att öva på dem. Det finns en mängd bra klipp på YouTube, lynda.com och böcker på biblioteket som ger bra introduktioner till programmen. Starta igång en gratis wordpress-blogg när du ändå är igång och klicka dig runt och lär känna verktyget, det kommer också vara till din fördel!

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det roligaste är att det är så sjukt varierande och högt tempo! Jag får arbeta med företag från väldigt spridda branscher så jag lär mig alltid något nytt. Dessutom har jag riktigt grymma kollegor som verkligen gillar det de gör och de i kombination skapar så fruktansvärt bra stämning på kontoret att jag nästan aldrig vill gå hem.

About the author: Uppsala Medievetare