Proffsen svarar med Elvira Strömberg

 

Den här veckan får vi möta Elvira Strömberg, en föredetting på MKV i Uppsala och även före detta sekreterare i Uppsala Medievetare! Elvira är idag sedan ett år tillbaka projektledare på kommunikationsbyrån Komson och i intervjun betonar hon vikten av praktisk erfarenhet och att sticka ut ur mängden!

Hur såg ditt steg från universitetet till näringslivet ut? 

Mitt kliv ut i arbetslivet från universitetet började redan mitt sista år. Jag hade skrivit c-uppsats terminen innan inom strategisk kommunikation och kunde vittra friheten och slutet på studierna, men jag hade ett år kvar. Jag hade inte jobbat med något inom branschen tidigare men kände att praktisk erfarenhet var ett måste för att ha en chans att landa ett jobb efter examen. Därför sökte jag praktik och började som Content Marketing Intern hos KitchenTime vår/sommar 2016. På hösten började jag plugga multimedia på 50% samtidigt som jag sökte jobb. I september 2016 fick jag ett jobb som Marketing & Social Media Strategist hos 1x.com. Att ha en utbildning inom MKV i ryggen har varit jättebra, men vikten av praktisk erfarenhet tror jag är svår att komma undan. Jag är otroligt glad och tacksam för den erfarenhet som jag fick hos både KitchenTime och 1x.

Efter att jag slutat på 1x, med en rykande färsk kandidat 2017 sökte jag massor av olika jobb innan jag i april 2017 fick mitt drömjobb som junior projektledare på kommunikationsbyrån Komson. Idag är jag projektledare på Komson och jobbar med marknadsföring och kommunikation för företag som till exempel Cajsa´s Kök, ICA Torgkassen, Donald Davies & Partners, Kontrollbolaget, Easy2perform och Almi, en riktig dröm för mig som MKV:are alltså! 😉

Vad anser du är eftertraktat hos nyexaminerade studenter? 

Jag tror att en viktig del är den hunger som man har som nyexaminerad. Hungern på att få lära sig, få erfarenhet och att få visa vad man går för, och att man ivrigt vill bidra med kreativa idéer. Det förutsätts att en MKV:are har koll på sociala medier, och dessa kunskaper uppskattas och är eftertraktade!

Vilken är ditt bästa tips till medie- och kommunikationsstudenter? 

Se till att skaffa dig praktisk erfarenhet. Sök praktik, internship eller extrajobb vid sidan av studierna. Ett annat tips är att engagera sig i en förening där du kan vara med i t.ex. marknadsföringsutskottet och få praktisk erfarenhet av marknadsföring den vägen. Mitt bästa tips för den som söker sitt första jobb är att vara ihärdig och envis. Sök massor av jobb och hör av dig till företag som du tycker är intressanta men som inte har några jobb ute för tillfället. Var kreativ med ditt CV! Så sent som idag fick vi in en ansökan via en flaskpost i miniatyr, så cool idé! Se till att sticka ut bland mängden.

Vad är det stor efterfrågan på från kunder inom grafisk formgivning? Just nu gör vi mycket infografik, filmer, GIF-ar och bildspel. Det som gäller just nu är rörligt material så är du en fena på film och klippning så är det definitivt något som du bör lyfta CV:t!

Bild elvira DENNA (2)

About the author: Uppsala Medievetare