Proffsen svarar med Helena Walentowicz

I veckans 5 snabba till proffsen gästas vi av Helena Walentowicz! Helena är en nyexaminerad stu- dent från Stockholms Universitet med en kandidatexamen i statsvetenskap och nationalekonomi i bakfickan samt en kurs från Berghs School of Communication. Just nu jobbar hon som junior kommunikationskonsult på Per Schlingmann AB!

Screen Shot 2017-02-21 at 10.47.43 AM

Titel: Junior kommunikationskonsult på Per Schlingmann AB.

1. Vilka färdigheter ser du som extra viktiga hos en nyexaminerad student/ kommande arbetskollega inom din bransch eller arbetsplats?
Det är viktigt att vara medveten om sina starka sidor, sin kompetens och sina meriter. Samtidigt får man inte hämmas av sig själv och begränsas av bilden av sin kompetens. Sen är det ju alltid viktigt att våga testa nytt, vara lyhörd och komma med egna idéer.

2. a) Hur hamnade du på den position du är idag och hur länge har du arbetat där? b) Hur såg ditt steg från universitetet till näringslivet ut? (om du inte har studerat, hur kom du in i den branschen där du arbetar idag)
a) Jag har jobbat som kommunikationskonsult på Per Schlingmann AB sen mitten på september 2016 och har innan dess jobbat som Public Affairs-konsult på en annan byrå. Jag har även varit politiskt engagerad i snart tio år och haft olika mentorer som har varit väldigt viktiga för mig på vägen. En av dem är faktiskt min nuvarande chef.
b) Under tiden som heltidsstudent blev jag erbjuden praktik på en kommunikationsbyrå där jag var en dag i veckan. Det tror jag är det bästa sättet att visa vad man kan i den branschen. Praktiken övergick sedan till en anställning och allt fortsatte rulla på. Jag har länge varit intresserad av kommunikation och har utöver min utbildning i statsvetenskap på Stockholms universitet läst andra kurser inom det området, på bland annat Berghs School of Communication.

3.  Tre egenskaper hos dig själv som din arbetsgivare värdesätter högt?
1) Jag är väldigt samhällsintresserad och nyfiken på det mesta.
2) Jag vågar alltid ställa frågor. Som ny på jobbet gör man det mesta för första gången och ingen förväntar sig att man ska kunna allt från dag ett.
3) Jag gillar att göra bra ifrån mig och är mån om att prestera.

4. Kunskaper eller färdigheter som du ångrar att du inte satsade mer på att utveckla under studietiden eller när du var ”ny” i branschen?
Under studietiden ångrar jag att jag inte åkte på någon utbytestermin utomlands. Det är ett perfekt tillfälle att utmana sig själv och lära sig prestera utanför sin comfort zone. Dessa egenskaper tror jag alla har nytta av oavsett vilken bransch man väljer.

5. Vilket är ditt bästa tips för framtiden till nyblivna universitetsstudenter inom media och kommunikation?
Försök alltid att bredda ditt kontaktnät! Ett bra sätt är att höra av sig till personer inom den bransch du vill jobba och ta en fika. Ett välbeprövat sätt är även att skaffa sig en mentor, det har hjälpt mig väldigt mycket. Både karriärmässigt och på ett personligt plan.

About the author: Uppsala Medievetare

You must be logged in to post a comment.