5 snabba till proffsen med Mia Jorpes

I veckans 5 snabba till proffsen gästas vi av Mia Jorpes! Mia är byråchef och partner på eventbyrån Wonderland som är en del av BBS Group. Mia startade sin första byrå när hon var 27 år, och har nu 15 års erfarenhet inom branschen. Ta del av hennes resa, hur det är att vara egenföretagare och hennes bästa tips för att komma in i branschen nedan!

 screen-shot-2016-12-15-at-10-21-19-am

Hej Mia!

1. Vilka färdigheter ser du som extra viktiga hos en nyutexaminerad student/kommande arbetskollega inom din bransch eller arbetsplats?
Inom eventbranschen så finns det många olika inriktningar men det är viktigt att ha lärt sig struktur, att kunna grunden i hur ett event genomförs från start till slut. Att kunna göra/förstå en projektplan och körscheman samt ha grundkoll på budget.

2. a) Hur hamnade du på den position du är idag och hur länge har du arbetat där?
Jag startade tidigt med att ordna skolbal och fester både i gymnasiet och på universitetet. Det fanns ingen eventutbildning då så jag är självlärd. Jag började på byrå när jag var 25 år och startade min första byrå när jag var 27 år. Så har 15 år inom branschen, tiden går fort när man har roligt!

b) Hur såg ditt steg från universitetet till näringslivet ut?

Jag studerade rättsvetenskap med inriktning Mänskliga rättigheter inom EU. Långt ifrån det jag gör nu. Men jag är född med event i blodet så det har alltid funnits med ändå. Så när

jag var klar på universitet så tjatade jag mig in på min första eventbyrå och sen rullade det på.

3. Tre egenskaper hos dig själv som din arbetsgivare värdesätter högt?

Jag är ju min egen arbetsgivare men jag tror att mina kunder uppskattar: lyhördhet, professionalitet och förmågan att alltid vilja göra det ”lilla extra”.

4. Kunskaper eller färdigheter som du ångrar att du inte satsade mer på att utveckla under studietiden eller när du var ”ny” i branschen?
Ekonomi – det hade underlättat mycket om jag hade satsat på ekonomi. Som egenföretagare och byråchef är det A och O att kunna hantera budget och ekonomi. Det tog ett tag innan jag behärskade det till fullo och det hade underlättat om jag satsat på det tidigt.

5. Vilket är ditt bästa tips för framtiden till nyblivna universitetsstudenter inom media och kommunikation?
Var lyhörd, lär från grunden och se varje uppdrag ur målgruppens ögon, inte dina egna.

About the author: Uppsala Medievetare