Proffsen svarar med Thowe Wagner Larsson

I veckans 5 snabba till proffsen träffar vi 26-åriga Thowe Wagner Larsson. Hon är utbildad digital kommunikatör och jobbar idag som Digital Content Producer på Aller Media. Förutom att skriva för bland annat Elle, Café och Residence Magazine driver hon sin egen blogg. Thowe berättar om vikten av att sänka garden under studietiden, att våga stå upp för sig själv som nyexad och hur värdefullt det är att skapa ett kontaktnät!

 
5snabbatillthowewagnerlarsson-1

 

Hej Thowe!

1. Vilka färdigheter ser du som extra viktiga hos en nyexaminerad student/kommande arbetskollega inom din bransch eller arbetsplats?
Förmågan att snabbt fånga upp vad som fungerar viralt just nu. Det kan vara inaktuellt bara några timmar senare, eller ha snappats upp hos någon annan, så det är viktigt att ständigt ha ett öga utåt och helst kunna se potentiella trender innan någon annan. Att kunna mer än grundläggande SEO blir allt viktigare för att som sajt stå på egna ben, speciellt om vi inte vill vara beroende av sociala kanaler på samma sätt som idag.

2. a) Hur hamnade du på den position du är idag och hur länge har du arbetat där?
Jag började på Aller media i mitten av januari 2016 efter att först ha sökt en annan tjänst några månader innan inom samma bolag. Mitt CV låg kvar i deras databas och när min nuvarande chef skulle rekrytera till det då nya digitala teamet såg han CV:et och började läsa min blogg. Det jag då skrev om speglade det innehåll som flera av Aller Medias sajter publicerar och det var en given matchning.

2. b) Hur såg ditt steg från utbildning till näringslivet ut?
Jag gick en utbildning som innehöll tre praktikperioder vilket gav mig inte bara värdefull kunskap utan även ett stort kontaktnät. Samtliga tre praktikplatser har jag jobbat på eller jobbat med efter praktiken. Strax innan examen lyckades jag förhandla upp en 25%-tjänst till en heltidstjänst på ett nystartat bolag enbart genom att argumentera för vad min kompetens kunde göra för skillnad hos dem. Ett halvår senare beslutade ledningen att företaget skulle pausas och jag jobbade då med mitt personliga varumärke och mina sociala medier i ett par månader innan min nuvarande chef kontaktade mig, som jag beskrev ovan.

3. Tre egenskaper hos dig själv som din arbetsgivare värdesätter högt?
Jag tar initiativ, vill hela tiden utvecklas och är duktig på det jag gör.

4. Kunskaper eller färdigheter som du ångrar att du inte satsade mer på att utveckla under studietiden eller när du var ”ny” i branschen?
Jag ångrar ingenting, men kan tycka det är synd att jag hade en sådan prestationsångest som student och nyexaminerad. Genom att sänka garden och våga vara nyfiken lär man sig mycket mer. Jag tyckte det var en svår balansgång mellan att vilja veta mer och ställa frågor samtidigt som jag inte ville att någon skulle tro att jag inte var kompetent nog.

5. Vilket är ditt bästa tips för framtiden till nyblivna universitetsstudenter inom media och kommunikation?
1. Ta reda på vad du tycker är roligt. 2. Ta reda på vad du är bra på. 3. Kombinera dessa. Livet är för kort för att ägna 1/3 av dagen åt något du ändå inte tycker är givande. Stå upp för dig själv och ha integritet – även om du är nyexaminerad och en potentiell chef säger att du ska vara lycklig för en minimilön eftersom ”alla vill ha det här jobbet”. Skaffa en mentor inom den bransch du vill jobba inom som kan ge dig stöd och råd. Kontakter är ALLT. Genom att vara trevlig mot alla, erbjuda dig att hjälpa till och ta tillfällen i akt där du kan visa din kompetens får människor upp ögonen för dig. Det är alltid positivt.

About the author: Uppsala Medievetare

Has one comment to “Proffsen svarar med Thowe Wagner Larsson”

You can leave a reply or Trackback this post.

You must be logged in to post a comment.